Confidenţialitate

Mesaje de solidaritate cu Franţa, din nou îndoliată

Liderii lumii reacţionează la vestea atacului care a îndoliat Franţa de sărbătoarea sa naţională.

Un camion a lovit în plin spectatorii focului de artificii organizat la Nisa. Bilanţul atacului a ajuns la 75 de decese. Alte peste 100 de persoane au fost rănite pe o distanţă de aproape doi kilometri. Unele dintre victime sunt în stare critică.

Preşedintele SUA a condamnat “ceea ce pare a fi un oribil atac terorist”. Barack Obama a adăugat că ţara sa este pregătită să contribuie la anchetă dacă va fi nevoie.

“Gândurile noastre se îndreaptă spre toţi cei care sunt afectaţi de acest teribil incident care s-a produs într-o zi naţională”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

În numele parizienilor, primăriţa Anne Hidalgo anunţă că este alături de familiile îndoliate şi ale supravieţuitorilor.

Aflat la summitul ASEM, găzduit de Ulan Bator, şeful diplomaţiei spaniole, José Manuel García Margallo, a anunţat că terorismul se numără printre temele principale ale reuniunii.

Şoferul camionului, care ar fi fost plin cu arme şi grenade, a fost împuşcat de forţele de ordine, mobilizate în număr mare la faţa locului.

Panica a cuprins întreg oraşul-port la Mediterană. Le Figaro scrie că unii spectatori au scăpat cu viaţă aruncându-se în mare.

La Paris, preşedintele Francois Hollande a convocat o celulă de criză. Ministrul Internelor, Bernard Cazeneuve, a anunţat că procurorii verifică dacă individul a acţionat singur sau a avut complici.

Secţiunea antiteroristă a Parchetului de la Paris a preluat cercetările.

Franţa a fost, anul trecut, scena două atentate teroriste sângeroase.

La 7 ianuarie 2015, indivizi înarmaţi pătrundeau în sediul publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, din Paris, ucigând 12 persoane.

La 13 noiembrie 2015, un grup de terorişti ucidea 130 de oameni în capitala Franţei, dintre care 89 în teatrul Bataclan, unde victimele asistau la un concert.