Confidenţialitate

Mesaj de dezaprobare al MAE, pentru ambasadorul Ungariei, după ce președintele a comparat anexarea Crimeei cu Trianonul | AUDIO

Ministerul român de Externe reacționează după declarațiile președintelui Ungariei care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Fm că Ministerul a transmis ambasadorului Ungariei la București un mesaj de dezaprobare.

Declarația Președintelui Ungariei, Janos Ader a fost făcută la summitul Platforma Crimeea, unde a participat și premierul Florin Cîțu. “Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a spus președintele Ungariei.

Potrivit unor surse guvernamentale, MAE a transmis un mesaj de dezaprobare a discursului ambasadorului Ungariei la București. Declarația este considerată nepotrivită și provocatoare de partea română.

Premierul a încercat aseară să își explice lipsa de reacție la declarația la care a fost martor în timpul summitului.

”Am fost la un summit la care am susținut drepturile minorităților române din Ucraina”.

Și șeful lui de partid, Ludovic Orban, a criticat lipsa unei reacții oficiale din partea țării noastre.

”În mod normal, o astfel de declarație nu poate fi lăsată fără răspuns”.

Cele mai vehemente critici au venit din partea PSD. Marcel Ciolacu, președintele social democraților transmite că țara nu are nici premier, nu are președinte și nici oameni de stat care să ia poziție atunci când România este umilită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lucia Ciocârlie Haranguș