Confidenţialitate

Merkel îl invită pe Biden la Berlin

Cancelarul german l-a invitat pe noul președinte american, în cursul unei discuţii telefonice avute luni seară, să efectueze o vizită la Berlin “imediat ce pandemia va permite acest lucru”.

Angela Merkel, care va părăsi cancelaria după alegerile legislative din 26 septembrie, i-a transmis lui Joe Biden că Germania este pregătită “să îşi asume responsabilităţi pentru a face faţă provocărilor internaţionale alături de partenerii europeni şi transatlantici”.

Cei doi au convenit că lupta împotriva pandemiei de Covid necesită “eforturi internaţionale sporite”.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a declarat că dialogul a fost mai “călduros” decât cele avut cu fostul președinte american Donald Trump.

Totodată, Angela Merkel a salutat decizia lui Joe Biden de a reintegra SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, precum şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de unde fosta administrație de la Washington se retrăsese cu mare zgomot.

În timpul petrecut la Casa Albă, republicanul Donald Trump nu a vizitat Germania. Deşi cele două țări întreţin tradiţional relaţii strânse, ultimii 4 ani au fost marcați de o răcire considerabilă a relațiilor bilaterale.

Fără să se consulte cu partenerii internaţionali, SUA au anunţat retragerea a 12.000 de soldaţi americani staţionaţi în Germania.