Merkel: Germania va trebui să interzică automobilele diesel, după modelul altor ţări europene

Germania va trebui la un moment dat să urmeze exemplul altor state europene şi să interzică noile automobile diesel, a afirmat cancelarul Angela Merkel, recunoscând pentru prima oară că zilele vehiculelor diesel sunt numărate, în urma scandalurilor emisiilor, transmite Reuters.

Această recunoaştere, făcută într-un interviu acordat revistei Super Illu, a urmat presiunilor în creştere din această vară exercitate asupra producătorilor de automobile care au ascuns nivelul real al emisiilor vehiculelor diesel.

”Nu doresc să numsc un an anume”, a spus Merkel, adăugând însă că planurile Marii Britanii şi Franţei de eliminare a automobilelor cu combustie internă până în 2040 ”sunt abotdarea corectă”.

Soarta sectorului auto, cel mai mare exportator german şi care asigură aproximativ 800.000 de locuri de muncă, a devenit un subiect fierbinte înainte de alegerile din 24 septembrie, în care Merkel vrea să obţină al patrulea mandat al său.

Politicienii acuză directorii din sectorul auto să nu au găsit o reacţie adecvată la scandalul emisiilor.

La un summit al politicienilor cu producătorii auto din această luna s-a convenit modificarea softurilor motoarelor a 5,3 milioane de automobile diesel, pentru reducerea poluării şi refacerea reputaţiei industriei, afectată de recunoaşterea de către Volkswagen, acum doi ani, că a manipulat testele de poluare.

Merkel a afirmat în interviu că industria auto trebuie să recâştige încrederea, inclusiv prin bonusuri şi actualizări ale softurilor.

Consumatorii au fost înşelaţi şi trebuie să livreze performanţele promise pentru emisiile auto, a spus cancelarul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS