Confidenţialitate

Medvedev: Politicienii români dansează în cerc în jurul Moldovei. MAE: Declaraţiile fac parte din retorica falsă a Kremlinului

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei a comentat ironic acceptarea candidaturii la UE a Republicii Moldova.

“Moldova a intrat în coada lungă de aderare la UE, întinsă de-a lungul deceniilor. Bon voyage! Dar moldovenii – n. red] vor mai devreme! De aceea, există o altă modalitate de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari ”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, răspunzând unei întrebări a TASS cu privire la cât de curând ar putea avea loc aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.

Potrivit principalului aliat al președintelui rus, “politicienii români dansează în cerc în jurul Moldovei” de multă vreme.

“Declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obişnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât şi după agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”,  susține Ministerul Afacerilor Externe de la București într-un comunicat.

Potrivit MAE, reacţia indică, pe lângă “un mare grad de frustrare”, un lucru cert – decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este “o decizie corectă şi reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocaţiei şi orientării europene” ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.

“Această decizie reprezintă, pe de o parte, iniţierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul şi, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, adaugă diplomația română.