Confidenţialitate

Medicul Sandra Alexiu: Un mic sacrificiu făcut acum, șansa de a rămâne lângă seniori multă vreme | VIDEO

Alice Iacobescu şi Cătălin Striblea au vorbit, în cadrul Ediției Speciale, la Europa FM, despre sărbătorile de iarnă și pericolul răspândirii virusului  SARS-CoV-2, în contextul în care foarte mulți români vor merge în vizite la cei dragi.

Sandra Alexiu, medic de familie și preşedinte al Asociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov nu este prea optimistă când vine vorba de respectarea măsurilor de protecție în zilele care vor urma:

„Nu sunt foarte optimistă, din ce am văzut până acum românilor le este foarte greu să se restrângă de la obiceiurile strămoșești. Din cauza asta, probabil că se vor întâmpla multe, se vor strânge în familii, în grupuri și în case, unde regulile nu vor mai fi respectate cu strictețe ca și până acum.”

Medicul ne recomandă să avem mare grijă cu vizitele la părinți și bunici, pentru a fi siguri că nu transmitem virusul mai departe:

„Un mic sacrificiu făcut acum ne-ar putea oferi șansa de a rămâne lângă seniori multă vreme de acum încolo. Am putea să fim atenți exact unde și în ce condiții mergem, cum păstrăm regulile de protecție (…) și pentru cei care își pot permite, recomandate ar fi testele antigen de bună calitate, înainte de a merge într-un loc.”

Medicul a explicat, la Europa FM, și cum se folosesc corect testele antigen:

„Pentru a restrânge cât mai mult acest neajuns ar fi bine să folosim teste validate și înregistrate, să fie făcute de altcineva. (…)  Acest test nu este dureros, este un pic neplăcut, senzația este ca atunci când îți vine să strănuți, durează doar câteva secunde și rezultaul vine în 20-30 minute și este destul de bun, dacă este făcut în condiții de calitate.  Ne poate da o conduită mai ales în cazul în care este pozitiv.”

Chiar dacă un test este negativ, acest lucru nu reprezintă neapărat o siguranță, explică medicul:

„Când este negativ nu suntem siguri, când este pozitiv este mai aproape de realitate. Un test pozitiv este un pașaport de siguranță pentru că ne va ține la distanță. După 5 zile încep chiar să apară simptomele, testele pot ieși pozitive. (…) Mai bine stăm departe de seniori sărbătorile astea, ca să le putem avea pe toate celelalte, din anii următori.”

Sandra Alexiu a mai spus, la Europa FM, că autoritățile au mari probleme atunci când vine vorba de testele PCR:

„Am constatat că numărul foarte mic de teste se face în weekend. Pe de altă parte, ce mă deranjează este că nu le putem face rapid când e nevoie și nu beneficiem de rezultatul testelor rapid. Primitul la timp iarăși este o problemă, nu toate laboratoarele bagă rezultatele, nu toți medicii primesc rezultatele la teste.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: