Confidenţialitate

Medicul Radu Zamfir este noul director al Agenției Naționale de Transplant.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, l-a numit, începând cu marți, 5 martie, pe medicul Radu Zamfir, supraviețuitor al tragediei din Munții Apuseni, director executiv al Agenției Naționale de Transplant.

“Începând cu data de 05.03.2019, dr Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală și cercetător științific a fost numit prin Ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în funcția de director executiv la Agenția Națională de Transplant (ANT). Cu aceeași dată, a fost semnat Ordinul de ministru prin care încetează detașarea doamnei dr. Anca Mureșan de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în funcția de director executiv la ANT. Noul director executiv al ANT, dr Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatica și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan”, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă .

Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, recum “Educația medicilor în domeniul translantulu” și “Dezvoltarea competențelor în transplant”. Medicul a primit mai multe distincții, printre care și o Diplomă de excelență pentru contribuția deosebită și implicarea în dezvoltarea activității de transplant hepatic în România.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplină tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

Medicul Radu Zamfir este unul dintre supravieţuitorii accidentului din Apuseni. În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.