Confidenţialitate

Medicii pierd bursele de rezidențiat, avertizează Platforma România 100

Medicii rezidenți ar putea să nu mai primească bursa lunară în valoare de 670 de lei – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, la 1 iulie 2017. Platforma România 100 atrage atenția ministerelor muncii și sănătății că nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse, după ce a fost abrogat în Parlament articolul care prevedea acordarea bursei de rezidențiat.

Afectați sunt toți medicii rezidenţi cât și farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei.

Vlad Voiculescu, fost ministrul al sănătății și actual membru fondator al Platformei România 100 este cel care a sesizat situația.

Coaliţia majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament (prin Legea  nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanţa de Urgenţă  nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea că ”medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menţinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă bursa rezidenţilor nu este venit asimilat salariului, precizează  Platforma România 100. 

Vlad Voiculescu spune că indiferent dacă a fost cu intenție sau nu tăierea burselor rezidenților, așteaptă ca PSD să reglemeteze situația.

Dacă este o eroare aceasta trebuie corectată de urgenţă. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România”, declară Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi membru fondator al Platformei România 100.

REACȚIA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

În replică, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a declarat la Europa FM că specialiştii Ministerului Muncii şi cei din Ministerul Sănătăţii fac verificări, dar i-au dat asigurări că legea salarizării nu afectează bursele medicilor rezidenți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În perioada vacanţei parlamentare, Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă. Executivul poate adopta doar ordonanţe simple, însă numai în domeniile în care a fost abilitat prin lege specială de către Legislativ.

Suspendarea burselor medicilor rezidenți vine în contextul în care România oricum rămâne fără medici pentru că aceștia caută salarii mai mari în străinătate. Sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate.