Confidenţialitate

Medicii de familie spun că dozele de vaccin împotriva HPV, distribuite în țară, nu sunt suficiente pentru cererile făcute

Medicii de familie spun că dozele de vaccin împotriva cancerului de col uterin, care au fost distribuite joi în ţară, nu sunt suficiente doar pentru cererile făcute deja de părinţi.

Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze de vaccin anti-HPV ce urmează să ajungă în cabinetele medicilor de familie.

Joi, mulţi părinţi au vrut să facă cereri pentru imunizarea fiicelor, însă dozele nu ajung, spune la Europa FM, Raluca Zoitanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:

„A fost această problemă cu diferența între momentul când părinții fac cererea și momentul când vaccinul ajunge efectiv. De exemplu, dozele pe care le primim noi acum sunt cereri făcute de părinți în prima jumătate a anului 2020 și deja avem părinți care au făcut cererea recent, anul acesta și ne sună să ne întrebe a venit vaccinul. Da dar stați că nu a venit pentru dumneavoastră, o să vină și pentru dumneavoastră mai târziu, sperăm anul acesta. Cererea se poate face doar după ce fetița a împlinit 11 ani. Sunt și copii care au făcut cererea anul trecut și acum deja au depășit vârsta de 15 ani, dar putem să le facem vaccinul, doar că se face o doză în plus.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vaccinul se administrează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, dar dacă se depăşeşte vârsta de 15 ani, mai este nevoie de o doză suplimentară.