Medici: Tot mai multe românce nasc prin cezariană

Specialiștii, reuniți la Conferința Națională de Management Modern în Pediatrie, spun că există mai multe riscuri pentru bebelușii născuți prin cezariană.

Îngrijorați de numărul mare de femei care aleg să nască prin operație cezariană, specialiștii în pediatrie atrag atenția asupra riscurilor și consecințelor pe care le are o astfel de intervenție pentru nou născut.

Aceasta este doar una dintre temele de dezbatere la Conferința Națională de Management Modern în Pediatrie care are loc la Brașov.

Președintele Societății Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, spune că, potrivit unor studii, România se încadrează în eșantionul țărilor subdezvoltate unde procentul de femei care nasc prin operație cezariană este de 70%.

Doar 5-7% dintre cazuri impun o astfel de intervenție.

În țări dezvoltate, precum Suedia și Danemarca, femeile aleg să nască pe cale naturală.

Prof. Marin Burlea spune că nașterea naturală permite adaptarea treptata, naturală, a fătului între paradisul din uter și infernul de afară.

Decompresia bruscă a capului are efecte negative asupra dezvoltării creierului.

Specialiștii mai insistă pe un aspect: importanța primelor 1.000 de zile din punct de vedere al alimentației, inclusiv pe durata sarcinii. Nutriția în această perioadă trebuie să fie optimă, nu excesivă.

Deci, este greșit conceptul potrivit căruia femeia însărcinată trebuie să mînânce cât doi.

Președintele Societății de Pediatrie mai trage un semnal de alarmă: scăderea vertiginoasă a natalității, nu doar în țara noastră, ci în toată Europa.