Confidenţialitate

Medic ginecolog din București, audiat în urma unei acuzații oficiale de tentativă de omor calificat | AUDIO

Un medic ginecolog din București este audiat la această oră, fiind acuzat oficial de tentativă de omor calificat prin cruzimi. O femeie îl acuză că i-ar fi lăsat bebeluşul, o fetiţă născută prematur la şase luni, să moară. Pruncul a fost găsit în final de o asistentă, care a sesizat că trăieşte şi l-a dus de urgenţă la incubator. Se pare că nu e vorba de prima faptă de acest fel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La adresa medicului respectiv, Florian Robe, sunt acuzaţii conform cărora ar fi lăsat copii născuţi prematur să moară. Avocatul Adrian Cuculis susţine că acuzaţiile la adresa medicului au fost aduse în baza unor filmări.

Din fericire, un copil aruncat la gunoi, într-o pungă legată, a reuşit să scape. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că dacă acuzațiile se confirmă, lucrurile sunt foarte grave.

Conform avocatului, din declaraţiile date de asistente şi cadre medicale din spital, medicul îşi făcuse „o practică” din a-i trata astfel de copiii născuţi prematur.

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu” anunță controale. La fel, Inspecţia Sanitară, Ministerul şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti vor face verificări.

Managerul INSMC „Alessandrescu – Rusescu”, Oana Toader, anunţă că spitalul va exprima un punct de vedere, după încheierea anchetei.

Și Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat și a declanșat o cercetare disciplinară.

Reacția Parchetului de pe lângă Tribunalul București

„Ca urmare a interesului public manifestat in legatura cu situatia unui medic de specialitate obstetrica-ginecologie din cadrul Maternitatii Polizu, Compartimentul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In urma unei plangeri penale formulate in anul 2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale si, ulterior, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un medic de specialitate obstetricd-ginecologie din cadrul Maternitatii Polizu, sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de omor calificat.

În ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale, procurorii au retinut existenta unei banuieli rezonabile cu privire la urmatoarea situatie de fapt:

La data de 24.04.2019, o femeie a nascut o fetita viabila la Maternitatea Polizu, sub supraveghereaâ suspectului, medic de specialitate obstetrica-ginecologie.

Cel din urma a declarat nasterea ca fiind un avort spontan al unui produs de conceptie de sex feminin fari semne de viabilitate. Desi semnele de viabilitate erau evidente gi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat in contact cu nou-nascutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, sA ia masuri pentru acordarea ingrijirilor medicale.

În cauza a fost dispusa o expertiza medico-legala ce urmeaza a fi efectuata de catre experti din cadrul Institutului National de Medicina Legala ,,Mina Minovici” Bucuresti, cercetarile fiind continuate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Servicitul Omoruri din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru stabilirea tututor imprejurdrilor de fapt.

Facem precizarea ca efectuarea in continuare a urmaririi penale reprezinta o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a transmis Tribunalul București.

Sursa foto: Unsplash / Scott Rodgerson

Citește și: Asasinul din Onești, condamnat la 30 de ani de închisoare