Confidenţialitate

Medalia Verde: Sălacea, comuna care deține recordul în România la colectarea separată a deșeurilor

La Misiunea Verde , emisiunea din fiecare duminică, de la ora 12, cu care vă dăm întâlnire la Europa FM, vrem să încurajăm oamenii cu inițiativă și să învățăm împreună cum putem să facem bine, lăsând experiențele altora să ne servească drept inspirație și motivație.

Chiar dacă sistemul de stat nu ne ajuta de cele mai multe ori, mai ales în ceea ce privește protecția mediului sunt multe lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi, fără prea mult efort.

De cele mai multe ori, exemplul de success vine din rândul celor pe care nu-i vedem toată ziua la televizor. Dar care schimbă lumea din jurul lor, cu pași mici și hotărâți. Așa că ne-am decis să-i punem în lumină la Europa FM, în emisiunea Misiunea Verde, și să le oferim, simbolic, Medalia Verde.

În România exista astazi unul dintre puținele sisteme care fac colectare și reciclare ca la carte. Modelul pe care îl aplică bihorenii este preluat după cel al orașului spaniol Hernani, o comunitate care a atins cel mai mare grad de colectare separată a deșeurilor din Europa, 90%.

Județul Bihor are localități în care rata de colectare separată ajunge la 75%. În timp ce Bucureștiul atinge, cu greu, 8% la capitolul colectare selectivă , iar de 8 ani, România reciclează doar 14% din deșeurile municipale.

Comuna Sălacea este situată în partea de nord-vest a României, iar în cadrul judeţului Bihor se află în partea de nord, în vecinătatea judeţului Satu-Mare.

Comuna Sălacea, din judetul Bihor, deține recordul în România la colectarea separată a deșeurilor și a găsit soluții și pentru reciclarea lor. Sălacea este singura comunitate din țară care și-a atins tintele de reducere a deșeurilor depozitate în gropile de gunoi, conform cerințelor europene.

Totul a început în 2018, când tânărul primar, reales și anul trecut, Horváth Béla a decis implementarea strategiei ”Zero gunoi pentru comunități”. Sătenii strâng acum separat hârtia şi cartonul, plasticul, sticla, biodeşeurile şi deşeurile reziduale, cele ce nu pot fi revalorificate.

Locuitorii din Sălacea au înjumătățit rapid cantitatea de deșeuri care ajungea la groapa de gunoi, au sortat 60% din ce au aruncat, iar operatorul de salubritate a predat spre reciclare 40% din cantitatea produsă.

De proiect s-a ocupat primăria din Sălacea împreună cu un operator de salubritate și reciclatorul ECO Bihor, sub directa supraveghere a ONG-ului de protecție a mediului „Zero Waste România”.

Pentru că ne dau speranța că se poate și în România, acordăm Medalia Verde primarului din Sălacea, Horváth Béla, dar si bihorenilor din comuna pe care o administrează.

Dacă aveți și alte exemple care schimbă România, vă așteptăm să ne spuneți despre ele pe WhatsApp la 0728.111.222 și pe pagina noastră de Facebook, ca să le putem acorda Medalia Verde, duminica, la Europa FM, în Misiunea Verde!

FOTO: Zero Waste Romania