Confidenţialitate

Medalia Verde: Extensia pentru browser care plantează copaci

Chiar înainte de Ziua Pământului, o echipă românească a lansat o platformă gratuită care plantează copaci pentru a ajuta cumpărătorii să compenseze amprenta de CO2 generată de achizițiile online și să găsească cele mai bune reduceri de prețuri. Practic, startup-ul românesc Verdoo oferă o extensie gratuită pentru browser care plantează copaci pentru fiecare cumpărătură online.

Pentru ideea de a transforma cumpărăturile online într-o formă de a contribui la plantarea unor noi arbori, Medalia Verde din această săptămână merge către startup-ul românesc Verdoo.

”Deși impactul generat de coronavirus este fără precedent, ne apropiem de următoarea criză – cea generată de schimbările climatice, care se apropie de punctul în care nu mai pot fi reversibile.
Lupta împotriva încălzirii globale este mult prea lentă, deși există un număr foarte mare de oameni care vor să ajute, dar nu au o sursă de inspirație, timp pentru a se informa și, mai ales, un mod ușor de a contribui.

Ne aflăm în secolul vitezei, așa că ne-am propus să găsim o soluție cât mai simplă și ușor de înglobat în comportamentul zilnic al oamenilor, făcând ușor de urmărit impactul pe care îl are fiecare.

Așa am ajuns la extensia pentru browser Verdoo, pe care o poate instala oricine în câteva secunde și care facilitează plantarea unor copaci care să compenseze emisiile de CO2 pentru cumpărăturile online pe care oricum le facem.

Când ne-am apucat să lucrăm la acest proiect nu exista o altă platformă dedicată înverzirii planetei, dar existau platforme similare care funcționau în sistem de cashback. Noi am folosit acest tip de proces și l-am aplicat scopului nostru, asumându-ne această misiune verde. Între timp, s-a mai lansat un startup similar în San Francisco și un altul în Franța și ne bucurăm că lupta împotriva schimbărilor climatice devine tot mai accesibilă”, explică Mihai Cojocaru, unul dintre inițiatorii platformei Verdoo.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum poate afla cineva dacă au fost sau nu plantați într-adevăr copacii? La Misiunea Verde, Mihai Cojocaru dă asigurări că întregul proces este cât se poate de transparent, iar pentru a se asigura că plantările se fac corect există un parteneriat cu Eden Reforestation Projects.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Am început să lucrăm cu Eden Reforestation Projects, care este una dintre cele mai mari organizații specializate în împădurire la nivel mondial, tocmai pentru că suntem conștienți de încrederea pe care trebuie să o aibă utilizatorii noștri în acest demers. Pentru a face operațiunea și mai transparentă pentru utilizatori, vom publica în cadrul unei secțiuni de pe site rapoartele cu plățile către această organizație, numărul de copaci plantați, precum și imagini din proiectele respective.

Pe măsură ce creștem, ne dorim să colaborăm și cu organizații similare la nivel local, pentru a face ca impactul utilizatorilor noștri să fie vizibil cât mai aproape de ei.
Feedbackul pe care l-am primit este mai mult decât încurajator, iar cele câteva mii de accesări ale site-ului ne motivează să continuăm ceea ce facem. Desigur, Ziua Internațională a Pământului a fost cel mai bun prilej de a lansa această inițiativă, dar acesta este doar începutul unui proces de lungă durată.

Studiul pe care l-am făcut cu ocazia lansării ne arată că există o categorie numeroasă de oameni care și-ar dori să participe mai mult la astfel de misiuni verzi, doar că lipsa informării și a timpului sunt principalele obstacole.

Iar noi ne propunem să găsim tot mai multe modalități prin care să putem contribui la un viitor mai verde fără ca oamenii să depună un efort suplimentar pentru asta și să construim în jurul platformei cea mai mare comunitate care luptă împotriva schimbărilor climatice”, preciează Mihai Cojocaru.

ILUSTRAȚIE:Lucian Dachman / Unsplash