Confidenţialitate

Măsuri speciale de securitate pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea | Corespondență specială de la Londra | AUDIO + FOTO

Marea Britanie e pregătită pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea. Aseară au avut loc ultimele repetiții înainte de ceremonia care se va desfasura mâine la Westminster Abbey. Forțele de ordine au testat diferite scenarii de intervenție. 

Încoronarea Regelui Charles al III-lea si a Reginei Consoarte Camilla este cel mai sensibil eveniment din punct de vedere al securității din istoria recentă a Regatului Unit. Reprezentanți din peste 200 de țări, inclusiv aproximativ 100 de șefi de stat, vor participa la slujba de la Westminster Abbey.

Zeci de mii de polițiști și militari au fost mobilizați 

Forțe impresionante de ordine au fost mobilizate pentru a asigura paza membrilor Casei Regale și a invitaților. Peste 11.500 de polițiști vor fi la datorie, iar 10.000 de militari vor lua parte la festivitățile de mâine. Presa britanică scrie că toți au primit dispoziție să intervină în cazul unui incident și să-i rețină imediat pe cei implicați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fanii Casei Regale dorm de câteva zile pe străzile Londrei, deși este o veme răcoroasă și plouă. Ei și-au instalat corturi de-a lungul traseului pe care va avea loc procesiunea între Buckingham Palace și Westminster Abbey, pentru a fi siguri că prind un loc bun ca să observe parada. În schimb mulți londonezi vor sa profite de weekendul prelungit, luni fiind zi liberă cu ocazia încoronării, și pleacă spre zonele rurale.

 

Încoronarea Regelui Charles al III-lea, criticată din cauza costurilor uriașe

O mare parte a britanicilor critică organizarea evenimentului, mai ales din cauza sumelor uriașe cheltuite. Deși nu a fost făcut un anunț oficial, presa britanică scrie că s-ar fi cheltuit pentru festivitățile de încoronare până la 100 de milioane de lire sterline, în condițiile în care pentru mulți britanici de rând traiul de zi cu zi este tot mai greu.

În ultima vreme mai multe proteste au avut loc în diferite sectoare ale industriei. De altfel, un protest la care ar urma să participe 1.600 de persoane este de așteptat să se organizeze mâine, chiar în timpul festivităților de încoronare, în Trafalgat Square.
Forțele de ordine vor folosi mai multe instrumente, inclusiv dispozitive de recunoaștere facială, pentru a mentine ordinea publică.

Foto: Viorica Ștefan