Confidenţialitate

Măsuri pentru siguranța navigației în Marea Neagră

Măsuri excepționale luate de autoritățile române pentru siguranța navigației in Marea Neagră și in Delta Dunării după depistarea și distrugerea, la începutul săptămânii, a unei mine marine care plutea în derivă în dreptul apelor teritoriale române.

Ministerul Apărării Naționale în colaborarea cu autoritățile navale civile colaborează pentru reducerea impactului pericolului de mine și pentru executarea navigației în condiții de siguranță.

Măsurile au fost stabilite de Forțele Navale Române în urma consultării cu autorităților navale civile și cu agenți economici care funcționează în spațiul maritim al României. Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel:

„Direcția Hidrografică Maritimă recomandă tuturor navelor care navighează către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră(Mangalia, Constanța, Midia, Sulina) să urmeze anumite rute de navigație, cu o lățime a pasei de 2 mile marine, pentru a reduce riscurile cauzate de posibila prezență a unor mine marine aflate în derivă”, spune acesta.

Forțele Navale Române au luat deja măsuri de cercetare zilnică, de întărire a supravegherii spațiului maritim și pentru a interveni rapid, cu scafandri care dezamorseaza și distrug minele marine periculoase. Iar navelor comerciale civile:

„Prin canalele oficiale specifice, navigatorilor le-au fost recomandate navigarea cu atenție și întărirea observației vizuale în zona de responsabilitate a României și le-a fost solicitat tuturor navelor să raporteze, imediat, autorităților maritime din țara noastră orice detectare a minelor”.

Plus că, începând de luni, timp de două săptămâni, atât pe nmare și pe Dunăre și în nordul Dobrogei, au loc două exerciții ale militarilor români  pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării. La aceste exerciții participă aproape 1000 de militari romani.

Autor: Ghiulfer Predescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.