Măsuri anti-fraudă la alegerile parlamentare. Numărarea voturilor va fi filmată, iar modelul plicurilor va fi schimbat

Este oficial: numărarea voturilor la alegerile parlamentare din decembrie va fi supravegheată audio și video.

Măsura a fost luată în ședința de Guvern de miercuri.

Pe lângă această măsură anti-fraudă, Ministerul de Interne schimbă și modelul plicurilor folosite.

Anunțul a fost făcut de ministrul de resort Dragoș Tudorache, după ședința Executivului.

Una din măsurile şi obiectivele pe care le-am anunţat chiar de la începutul mandatului meu a fost acela de a veni cu nişte completări la măsurile tehnice care erau deja prevăzute în HG privind alegerile din 11 decembrie 2016, măsuri pe care le-am ţintit către obiectivizarea, către eliminarea oricăror posibilităţi de a avea fraudă în partea a doua a procesului electoral, după închiderea urnelor de vot. Asta este şi raţiunea celor două măsuri pe care le-am adoptat prin HG”, a afirmat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

Prima măsură se referă la ştampilele cu menţiunea votat şi la plicurile un nou model de plic şi un nou model de securizare a acestor ştampile”, a explicat Tudorache, precizând că plicurile vor fi transparente, autosigilante şi cu un număr unic de înregistrare, pentru a elimina suspiciunile cu privire la modul în care ştampilele vor fi închise şi securizate după ora 21.00.

A doua măsură priveşte obligativitatea de a înregistra video folosind tabletele care sunt deja în dotarea secţiilor de votare, atât în România, cât şi în secţiile din străinătate, pentru a înregistra un cadru general privind desfăşurarea procesului de numărare a votului, a precizat ministrul de Interne. ”Este o măsură foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral, foarte importantă, o măsură care vine în susţinerea şi în beneficiul tuturor participanţuilor politici la cursa electorală, pentru că va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numărare a voturilor în acea etapă”, a mai spus ministrul de Interne.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne a fost întrebat dacă, în cazul unor suspiciuni, probele video pot fi considerate probe în instanță.

Doar judecătorii pot decide acest lucru – a răspuns Dragoș Tudorache.

Aici nu vorbim de constituirea de probe într-un dosar civil sau penal, nu asta e intenţia noastră. La acest moment nu avem niciun mijloc în care să putem avea o monitorizare a acelei părţi foarte importante din procesul electoral care până acum ducea mereu în zonă de suspiciune, apăreau mereu după fiecare proces electoral cu privire la modul în care s-au numărat sau anulat voturile. Deci în acest vacum de monitorizare pe acea zonă am venit cu această măsură, ea nu este intenţionata să prezinte probă într-un dosar civil şi penal ci pur şi simplu să monitorizeze acea perioadă şi dacă apar sesizări pentru BEC, acesta să poată folosi înregistrarea în soluţionarea sesizărilor”, a arătat Tudorache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, el a afirmat că înregistrările vor fi stocate pe memoria internă a tabletelor, vor fi păstrate timp de 3 ani şi vor fi puse la dispoziţia Biroului Electoral Central atunci când există sesizări cu privire la integritatea procesului electoral, adăugând că înregistrările video vor fi făcute de operatorii tabletelor.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS