Confidenţialitate

Măștile textile oferă protecție mai slabă, potrivit profesorului Răzvan Cherecheș | AUDIO

Măștile textile vor fi, în cele din urmă, premise pentru elevii care merg la școală.

Părinții trebuie să știe însă că acestea oferă un nivel de protecție mai mic față de infecția cu noul coronavirus – atrage atenția Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

”Măștile oferă protecție, e adevărat, și măștile textile oferă protecție mai slabă decât măștile chirurgicale și măștile FPS2. Dar, în condițiile în care aceste măști trebuie purtate ore în șir, nivelul de disconfort crește condiderabil. În plus, măștile sunt doar una dintre componentele protecției de care ar trebui să beneficieze copiii și profesorii în școli. Adăugat la asta ar fi distanțarea, ventilația spațiilor și testarea periodică a elevilor și a profesorilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De ce au totuși permis autoritățile purtarea măștilor textile la ore, în condițiile în care acestea oferă un grad de protecție mai mic? Răspune Răzvan Cherecheș.

”În momentul în care ministerul ar impune purtarea unui anumit tip de măști în școli, pasul următor automat va fi – ministerul va trebui să ofere măști, indiferent de tipul d emască precizat, măști gratuie pentru profesori, pentru fiecare zi de predare, și măști gratuite pentru elevi. Acest lucru nu se întâmplă așa, atunci ministerul a mers pe abordarea care permite și purtarea măștilor textile, ca să scadă din protestele părinților pentru că celelalte măsuri care țineau de minister, ventilație, distanțare, testare, nu au fost îndeplinite”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, ministrul Educației susține că există suficiente stocuri de măști de protecție care să fie distribuite în școli.