Confidenţialitate

Măşti cu sistem de răcire, soluţia japoneză pentru sezonul cald

Antreprenorii japonezi s-au gândit la soluţii variate, de la măşti din materiale high-tech până la cele reci vândute la automate, pentru a rezolva problema căldurii excesive.

Medicii se tem că măştile folosite pentru protecţia feţei ar putea contribui la înmulţirea deceselor provocate de deshidratare şi insolaţie în sezonul cald.

Acesta este motivul pentru care în Japonia, unde aproximativ 1.000 de oameni mor anual din cauza căldurii, mai mulţi antreprenori s-au gândit la soluţii variate, de la măşti realizate din materiale high-tech până la cele reci vândute la automate.

Ei ţintesc astfel nu numai piaţa din Japonia, ci din întreaga Asie.

În Japonia, numărul celor care suferă din cauza căldurii şi insolaţiei se ridică la zeci de mii anual, spune medicul Hideki Taniguchi, de la spitalul Saiseikai din Yokohama, citat de Financial Times.

Purtarea măştii creează trei probleme, explică acesta: împiedică aerul rece să ajungă în organism, fapt care duce la creşterea temperaturii corporale, mai ales deasupra gâtului, reţine aerul umed, deci oamenii uită să se hidrateze.

Iar presiunea socială îi face pe oameni să poarte mască în public pe perioade lungi, ceea ce înseamnă că beau mai rar apă.

Marui Orimono, una dintre cele mai mari companii de textile din Japonia, propune o mască “rece”, care promite un mai bun transfer al căldurii şi un nivel mai mare de confort.

Este refolosibilă, iar filtrul din interior poate fi schimbat. „Nu scade efectiv temperatura, dar induce o senzaţie de răcoare”, spune Tomoyuki Miyamoto, şeful companiei.

Compania Knit-wise vinde măşti răcite, însă acestea oferă senzaţia de răcoare pe termen scurt. Sunt ambalate într-o cutie din sticla şi sunt răcite la câteva grade sub zero în automate. După câteva minute de purtare, redevin măşti normale.

„E o parodie”, spune şeful companiei, Katsuyuki Goto, lucru care nu a împiedicat vânzări de peste 10.000 de bucăţi într-o lună.

Scopul este de a produce o mască de protecţie care să reducă efectiv temperatura corporală şi cea exterioară, iar Goto spune că va lansa un model patentat care foloseşte un gel ce oferă o senzaţie de răcoare o perioadă mai lungă de timp.

Şi Miyamoto a declarat că va lansa un model similar de mască, fără a oferi alte detalii.

Taniguchi spune că este importantă crearea unui mediu social în care oamenii să poată să îşi dea jos masca regulat şi să se hidrateze.

Acesta mai spune că trebuie să se facă o diferenţă între măştile pentru uz medical, din materiale mai dense, şi cele de uz general.