Măslinii din Grădina Ghetsimani, printre cei mai vechi copaci din lume

Asta arată un studiu recent al cercetătorilor italieni.

Măslinii din Grădina Ghetsimani, locul în care Iisus s-a rugat înainte de a fi răstignit pe cruce, au o vechime de cel puţin 900 de ani, arată un studiu recent realizat se cercetătorii italieni.

Rezultatele unor teste realizate asupra măslinilor din Grădina Ghetsimani nu pun sub semnul îndoielii faptul că arborii sunt aceiaşi sub care s-a adăpostit Iisus atunci când s-a rugat şi, mai târziu, când a fost trădat de Iuda, pentru că, spun specialiştii, măslinii au capacitatea ca, după ce au fost tăiaţi, să răsară din nou din aceeaşi rădăcină.

Datarea cu carbon efectuată pe opt mostre recoltate de la cele mai vechi părţi ale trunchiurilor măslinilor din Grădina Ghetsimani, a arătat că trei dintre acestea proveneau din anii 1092, 1116, respectiv 1198.

Ceilalţi cinci măslini din Ghetsimani – care în limba aramaică, vorbită de Iisus, însemna ‘presă de ulei’ – nu au putut fi testaţi pentru că erau noduroşi, iar trunchiurile lor foarte găunoase.

Menţionată de câteva ori în Noul Testament, mica pădure se află la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim, un loc considerat sfânt pentru religiile creştină, iudaică şi musulmană.

În ciuda ‘vârstei’ lor înainte, măslinii sunt în stare perfectă de sănătate şi nu au fost afectaţi de poluarea din zonă, mai spun cercetătorii.

O analiză a AND-ului arborilor a demonstrat că toţi au fost plantaţi din aceeaşi ‘plantă-părinte’, probabil în încercarea de a păstra soiul, mai spun autorii studiului.

Pierbattista Pizzaballa, custode al Pământului Sfânt, din partea Ordinului Franciscan – care se ocupă cu administrarea zonei, spune că aceste noi descoperiri demonstrează o încercare de a transmite o moştenire preţioasă viitoarelor generaţii.