Maşinile autonome care vor circula în SUA ar putea avea nevoie de aprobarea Guvernului american

Administraţia Obama a anunţat luni că ia în calcul să încerce să obţină dreptul de a revizui şi aproba tehnologia pentru maşinile fără şofer înainte ca acestea să poată ajunge pe şosele şi a îndemnat statele americane să nu fixeze reguli individuale, relatează Reuters.

Departamentul american pentru Transport a stabilit luni, în cel mai amplu comunicat de până acum privind vehiculele autonome, o serie de recomandări şi le-a cerut companiilor auto să se asigure că maşinile lor automatizate sunt pregătite pentru drumurile publice.

“Dacă o maşină autonomă nu este sigură, avem autoritatea să o retragem de pe şosele. Nu vom ezita să apărăm siguranţa publică americană”, a scris preşedintele Barack Obama în publicaţia Pittsburgh Post-Gazette.

Liderul de la Casa Albă le-a cerut constructorilor de maşini să “semneze o listă (cu reguli – n.r.) de siguranţă, cu 15 puncte, care să arate atât Guvernului, cât şi oricărui american interesat” cum funcţionează.

De asemenea, companiile ar trebui să demonstreze cum respectă vehiculele lor normele rutiere, cum se comportă în cazul unui accident, dar şi după o coliziune.

Sectorul maşinilor autonome este considerat unul “fierbinte” în acest moment, atrăgând giganţi auto precum Ford sau BMW, care şi-au fixat ca obiectiv să treacă la producţia în serie până în 2021.
Pe lângă companiile auto, şi giganţi ai internetului precum Google au investit în tehnologia maşinilor autonome.

Companiile s-au plâns, însă, că normele de siguranţă federale şi ale statelor americane îngreunează procesul.

Foto: Google

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS