Confidenţialitate

Mărturiile celor care au participat la cel mai mare miting al profesorilor din ultimii ani. 20.000 de oameni au protestat la Guvern, apoi la Cotroceni

În a doua săptămână de grevă, 20.000 de angajați din învățământ veniți din toată țara la București au cerut Guvernului majorarea salariilor: anul acesta, cu 25%, iar de anul viitor, salariul unui debutant să ajungă de la 2400 de lei, cât este în prezent, la un nivel egal cu salariul mediu brut pe economie, adică dublu față de venitul lunar din prezent.

Manifestanții au pornit apoi în marș către Cotroceni.

După negocierile liderilor de sindicat cu premierul, apoi cu președintele României, dascălii au spus că sunt hotărâți să continue greva.

Nemulțumirile profesorilor

Angajații din educație au venit la protest cu fluiere, vuvuzele, bannere cu însemnele sindicatului din care fac parte și numeroase pancarte pe care au afișat tot felul de mesaje adresate guvernanților: “Fără educație, dispărem ca nație”, “Cu vocația nu stopezi inflația”, “Voi ați prosperat, România a eșuat” sau “Voi cu speciale, noi cu sociale”,  “La magazin, nu pot plăti cu vocație, “Anul viitor la vot, o să plătiți pentru tot”.

Anda Irina Sturza are 38 de ani și este profesoară la Colegiul Gheorghe Lazăr din București.

Ne aflăm aici pentru că am ajuns cumva cu cuțitul la os, pentru că nu mai putem trăi din aceste salarii, pentru că o colegă, mămică, are acum indemnizația de creștere a copilului 2416 lei, altă colegă care nu a avut ore suplimentare are 2000 de lei și nu se poate trăi așa. Nu poți să aștepți calitate în educație de la mame disperate că n-au cu ce să-și hrănească copiii. Iar guvernanții nu fac decât să-și bată joc de noi. Oferă pomeni și vouchere când noi cerem salarii și viață decentă că să ne putem educa elevii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ion Fărcășanu, profesor de limba franceză la Liceul Jean Monnet din Capitală lucrează din 1996 în învățământ.

Suntem pentru mărirea salarială în funcție de celelalte categorii profesionale. Câtă vreme o asistentă medicală care muncește enorm în spital are 6000 de lei și merită 6000 de lei și un profesor care are 30 de ani de muncă și fără dirigenție, fără alte sporuri are 3700-3800 de lei, 4000 de lei maximum la sfârșit de carieră, cu perspectiva unei pensii mizere, practic, ai sentimentul că ai dedicat viața unui domeniu care te-a jefuit. Deci e o luptă pentru ceea ce se cuvine de drept breslei de dascăl în România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marian Simion, profesor de religie la Școală Gimnaziale Anton Pann din Voluntari a venit la protest cu o umbrelă pe care a lipit mai multe mesaje: “Ai carte, n-ai parte!” ” Fără educație moare orice nație”, ” Fără profesori, lumea nu ar avea clasă”.

Nu vin tineri în sistem, nu vin oameni competenți, nu au de unde pe salariile acestea mizere. Voucherele și toate pomenile pe care încearcă ei să ni le dea sunt praf în ochi, să și le ia, să plece. Vrem să-i oferim domnului președinte un voucher de bun simț și guvernanților la fel. Noi le dăm bun simț dacă vor să primească, dacă nu, să plece. Nu se mai poate așa. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Octavian Rus, profesor de muzică în județul Hunedoara a cărat până la Cotroceni o cruce din lemn pe care era scris România educată: “Car o cruce care nu arată altceva decât că proiectul România educată a murit și, practic, acest proiect a fost o mare minciună lansată de clasa politică și în mod deosebit de Klaus Iohannis.

Am peste 20 de ani în învățământ și încasez undeva la 2600 de lei. Fără această finanțare nu se poate face performanță în învățământ. În fiecare zi, un profesor titular care a luat medii mari la examenul de titularizare pleacă din sistemul de învățământ, își dă demisia din cauza salariului.”

Și Mădălina Forțiu, profesoară de desen și de religie la Liceul Mihai Eminescu din Bârlad a adus o cruce pe care a scris: “Eminescu să ne judece”.

Am venit nu pentru bani, ci din dorința de a-mi vedea copiii mei, în primul rând, educați, să vină fericiți de la școală. (N.r Acest lucru)Depinde dacă profesorul suferă, fiind în nevoi. 

Eu cred că Dumnezeu îi va lumina și în scurt timp se va întâmpla o minune. I-am pus azi la pomelnic, pe Iohannis –  dar am uitat numele lui Ciucă – și Marcel. Atât le spun și închei cu un citat al lui Eminescu: Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi”.

 

Claudia Dobroiu, profesoară de limba engleză la două licee din Focșani:

Școli curate și dotate ca să putem face carte – asta ne dorim în primul rând, o educație modernă, școli dotate din punct de vedere digital, profesori bine pregătiți prin cursuri. Eu predau în oraș. În oraș nu avem lipsă de cadre didactice, însă în mediul rural, cadrele didactice fac un efort foarte mare pentru a ajunge la școli, pentru a ajunge la copii. Uneori, e nevoie de 4-5 școli în care profesorii să-și poată desfășura activitatea să-și completeze o normă de 18 ore.”

În drum spre Cotroceni, dezamăgiți de noua ofertă a Guvernului, protestatarii au scandat “Nu cedăm!” Demisia!” și au cântat “Deșteaptă-te, române!” și “O lume minunată”.

La protest, au participat și elevi, studenți, părinți, pensionari și rude ale cadrelor didactice.

Aurel, 67 de ani, soțul unei învățătoare: “Am venit să-mi susțin soția care este cadru didactic. Eu știu în ce condiții lucrează soția și nu sunt condiții adecvate pentru un învățământ de calitate.Eu personal nu am nicio așteptare în ceea ce-l privește pe președintele nostru drag, sfânt care se numește ficusul de la Cotroceni. Nu am nicio așteptare, vă spun foarte sincer. Dar avem datoria, în democrația în care trăim, să apelăm inclusiv la președinte ca să încerce rezolvarea acestei probleme.

Amalia Chiriac, elevă clasa a X-a

Mă aflu aici pentru a susține toți profesorii din România să-i ajutăm să-și capete salariile pe care le merită, pentru că nu este ok ce se întâmplă. Chiar dacă se prelungește anul școlar, cât timp profesorii ies câștigați din asta, noi suntem de acord”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De pe trotuar, o doamnă pe nume Marinela Sima i-a aplaudat îndelung pe dascălii aflați pe șosea în drum spre Cotroceni.

Îi aplaud pe educatori, doamnă! Avem nevoie de educatori în țară aceasta. Copiii noștri au nevoie de educație, de oameni hrăniți, nu cu mațe chiorăind. Acești oameni ca să fie eficienți trebuie să aibă liniște în suflet, nu grija zilei de mâine că nu au ce să pună la propriii copii pe masă, că nu au cu ce-și plăti întreținerea. Felicitări cadrelor didactice, sănătate, putere și tot înainte!”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Profesorii deciși să continue greva până la aprobarea majorărilor salariale

Răzvan Bădău, în vârstă de 30 de ani, profesor de educație socială în București a sperat, în zadar, că președintele Klaus Iohannis va ieși să vorbească cu protestatarii.

De ce protestam astăzi? Pentru că avem salarii foarte mari, condiții de muncă extraordinare și o coaliție de guvernare care duce educația pe înalte culmi. Președintele este cel care a girat acest guvern, deci ar putea să-i convingă pe liderii partidelor de guvernământ să ne accepte doleanțele.

În al doilea rând, președintele ar putea să iasă din Palatul Cotroceni și să stea de vorbă cu noi.Pe pancartă este următorul mesaj: “Educația nu se negociază”. Eu sunt foarte decis să nu mă opresc din acest protest și colegii mei sper să continue să protesteze”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Lucian, 27 ani, profesor de educație fizică și sport, în Afumați, județul Ilfov

“Nu cred că se va întâmpla ceva, sincer. Ei tot vin cu acele vouchere pe care tot le promit și le promit și de pe o zi pe alta mai pun câte un milion la ele, dar nouă ne trebuie salarii și, în primul rând, să fim respectați. Asta ne dorim cel mai tare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce au propus premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Guvernul a promis adoptarea unui memorandum prin care se angajează că noua lege a salarizării va cuprinde majorările cerute de sindicatele din educație, iar până la intrarea în vigoare a acestei legi, se vor acorda sumele de 4000 de lei în două tranșe pentru dascăli și 1500 de lei pentru personalul nedidactic, începând din iunie.

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor celor 3 mari federații din educație să înceteze greva și s-a angajat că va gira un acord politic între liderii coaliției care se vor angaja că legea salarizării va cuprinde creșterea salariului unui debutant în învățământ până la un nivel egal cu salariul mediu.

(Fotografii: Florentina Mihăiță, Europa FM)