Confidenţialitate

Mărturii ale părinților și rudelor apropiate ale consumatorilor de droguri. „Sunt mama unui copil care se droghează. Acum e la pușcărie” | VIDEO

Traficul și consumul de droguri în licee – o dezbatere redeschisă de anchetele DIICOT din ultimele zile. Părinții și rudele apropiate ale consumatorilor sunt victime colaterale ale fenomenului care afectează milioane de tineri. Peste 20% dintre tinerii români au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis, arată cel mai recent sondaj realizat de Agenţia Naţională Antidrog. Consumatori există , însă, și pentru cocaină, ciuperci halucinogene şi chiar „drogul-violului”. Acelaşi raport mai arată că faţă de 2019, consumul de droguri aproape s-a dublat. Subiectul a fost discutat pe larg la România în Direct.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre cei care au sunat la emisiunea România în Direct, realizată de Cătălin Striblea, au fost mulți părinți ai căror copii sunt victime ale consumului de droguri.

„Copilul meu este… evident că e un ratat, din punct de vedere al societății”, spune o femeie care a povestit că încercările de a-l trata în spital pe fiul ei, dependent de droguri, nu au dat rezultate.

„În spitalele noastre, îi internează o săptămână pentru că nu au paturi. Solicitarea este atât de mare, iar la Bagdasar transmit prin gardieni – în pâine le bagă”, a mai spus femeia.

„Și eu sunt mama unui copil care se droghează, care acum e la pușcărie”, se prezintă o altă ascultătoare din Drobeta Turnu Severin.

„A luat etnobotanice de mic. A ajuns de mi-a vândut tot din casă… pur și simplu și florile de le aveam la geam… pentru droguri. A devenit dependent. A ajuns la Buziaș. Școala de reeducare nu este o soluție. Un ofițer de acolo de la Antidrog mi-a spus că <<Ai două soluții: Ori îl vezi în pământ ori la pușcărie>>”, a povestit ascultătoarea.

Din păcate, fratele unei alte ascultătoare nu a supraviețuit, după o luptă cu drogurile de peste 12 ani

Fratele meu nu este la pușcărie, este în groapă. Începuse să se drogheze în 1999. Și a murit în 2012, după ani de calvar. spitalul cu droguri în pâine, furatul din casă, farfuriile părinților mei, hainele copilului lui… tot”, a povestit ascultătoarea Europa FM.

Ascultătoarea Europa FM a vrut să transmită un mesaj către tinerii care sunt tentați să consume droguri.

„Dragilor, dacă vă păcăliți că o țigară de marijuana e doar o țigară, ascultați-mă: este o cale către o siringă. Fratele meu nu a început cu heroină, fratele meu a început la un mișto cu prietenii cu un fum de marijuana și a trăit din 1999 până în 2013 iad. În momentul în care a murit am fost ușurați”, a mai spus femeia.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul „Droguri în licee”: Arestare preventivă, arest la domiciliu și control judiciari pentru suspecții din dosar | AUDIO