Confidenţialitate

Martor al incendiului din Balotești: “Au avut butoaie cu acetonă, adezivi de lipit, au bubuit” (AUDIO)

La incendiul de la Balotesti au mai rămas, miercuri după-amiază, cinci autospeciale de stingere și se mai observă câteva focare, flăcări reduse că inăltime, în zonă centrală a halei, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Potrivit biroului de presă al ISU București-Ilfov, va urma etapa de pătrundere în interior cu utilaje care să indepărteze elementele de construcții arse, pentru stingerea jarului.

Localnicii din Balotești povestesc faptul că marți seară, după izbucnirea incendiului, s-au auzit multe bubuituri în interiorul depozitelor cuprinse de flăcări.

Au avut butoaie cu acetonă, adezivi de lipit, au bubuit. Panică, a ajuns fumul până la Buftea, iar la Corbeanca au ajuns bucăți de arse de plastic”, povestește un localnic.

Deși pompierii le-au spus oamenilor să stea în case, cu geamurile și ușile închise, mulți dintre ei s-au apropiat de locul incendiului pentru a vedea flăcările.

Am fost sute de oameni. Ei au anunțat să stăm în casă, într-adevăr. Când bubuia, fugeam mai incoace”.

Un alt locuitor din comuna Balotești spune că pentru mai multă siguranță, soția și copilul au stat în noaptea de marți spre miercuri la un hotel din București.

“Eram undeva în oraș, cu soția și cu copilul cel mic și am primit niște telefoane din partea vecinilor care ne-au anunțat că lângă noi se întâmplă un mare incendiu la fabrica de mobilă. Fumul nu vea spre noi, ci urcă. Am venit, am luat câteva lucruri și am plecat în parc, în oraș. Fumul putea să coboare peste case. Am decis să-I duc, pe soție sip e copil la hotel. Ei au stat noaptea asta la hotel”, povestește bărbatul.

Fabrica de mobilă şi depozitul de mase plastice din Baloteşti distruse de incendiul puternic izbucnit marţi seară nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, nu existau sisteme de alarmare în caz de incendiu şi nici instalaţii de apărare împotriva acestora, la ultimul control fiind constatate 17 nereguli pentru care a fost acordată o amendă în valoare de 15.500 de lei, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Conform ISU, depozitele nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, nu era asigurată separarea dintre depozite, nu aveau sisteme de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor şi nici mijloace tehnice şi instalaţii de apărare împotriva incendiilor.
Incendiul a izbucnit marţi seară, în jurul orei 19.00, în comuna Baloteşti, la o fabrică de mobilă şi s-a extins apoi la o hală în care erau depozitate mase plastice, iniţial fiind cuprinsă de foc o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.

Doi bărbaţi au primit îngrijiri medicale la faţa locului, unul suferind un atac de panică, iar altul inhalând fum. Flăcările au depăşit 10-15 metri deasupra acoperişului, la faţa locului intervenind zece autospeciale de stingere, o autoscară, o maşină de descarcerare şi un punct mobil de comandă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. În timpul incendiului, în interiorul halelor au avut loc explozii succesive ale substanţelor care erau depozitate acolo şi s-a luat în calcul inclusiv evacuarea locuitorilor din zonă.