Confidenţialitate

MAREA BRITANIE: Victimele din camion sunt imigranți asiatici

Toate cele 39 de victime descoperite fără suflare de poliția comitatului Essex, într-un camion înmatriculat în Bulgaria, sunt imigranți asiatici, relatează BBC.

Şoferul vehiculului, un tânăr nord-irlandez în vârstă de 25 de ani, este audiat de anchetatori. Mai multe raiduri au fost realizate în provincia britanică, la presupuși complici de-ai individului.

Miercuri, poliţia britanică a descoperit cele 39 de cadavre în containerul camionului, parcat într-o zonă industrială, despre care se știe că a intrat în Marea Britanie prin Holyhead, la data de 19 octombrie. Traseul a fost descris drept “neortodox” și a inclus portul belgian Zeebrugge.

Premierul irlandez Leo Varadkar a anunțat că țara sa va colabora îndeaproape în această anchetă.

Ambasada Bulgariei la Londra este în contact direct cu autoritățile britanice.

Șeful guvernului de la Sofia, Boiko Borisov, a declarat, miercuri seară, că victime nu s-au îmbarcat în respectivul camion în Bulgaria, pentru că vehiculul nu a mai intrat în această țară după înmatricularea din 2017.

Informat despre macabra descoperire, premierul britanic Boris Johnson a scris, într-un mesaj pe Twitter, că este „îngrozit”.  Șeful guvernului de la Londra a reiterat pericolul reprezentat de traficanții de persoane și a transmis că sunt necesare eforturi coordonate împotriva acestui fenomen.

Citat de Sky News, Steve Valdez-Symonds, reprezentant al organizației Amnesty International UK, a declarat că tragedia dovedește pericolele la care migranții se expun în încercările de a ajunge în Regatul Unit, ale cărui politici și practici actuale de imigrare le refuză acestora opțiuni sigure și legale.

În august 2015, 71 de migranți erau descoperiți fără suflare într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria, la granița cu Ungaria.  În iunie 2019, 4 indivizi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în acest caz care a șocat Europa.