Confidenţialitate

Marea Britanie: Trei favoriți, printre care și Boris Johnson, în cursa pentru funcția de premier al guvernului

În Marea Britanie a început cursa electorală pentru a-i găsi un succesor lui Liz Truss la șefia Partidului Conservator și în fruntea Guvernului. Sunt trei favoriți printre care și Boris Johnson, fostul premier în locul căruia a venit Truss în urmă cu mai puțin de o lună și jumătate.

Candidații vor trebui să strângă până luni sprijinul a cel puțin 100 de parlamentari pentru a trece la vot.

La începutul lunii iulie, Boris Johnson a demisionat în urma scandalului privind petrecerile organizate în cadrul partidului în timpul stării de urgență din pandemie.

În urma competiției electorale în rândul conservatorilor a ieșit învingătoare Liz Truss. După numai 44 de zile de mandat, a demisionat și ea după ce a pierdut susținerea propriului partid.

De vină a fost panica de pe piețele financiare provocată de așa zisul mini-buget, care promitea reduceri de taxe fără precedent fără nicio altă acoperire decât noi împrumuturi.

Printre cei care i-ar putea succeda lui Truss se numără doi foști contracandidați din precedenta cursă electorală, Rishi Sunak și Penny Mordaunt, dar și fostul premier Boris Johnson.

Pe de altă parte, mandatul de doar 44 de zile în fruntea guvernului, cel mai scurt din istoria Marii Britanii, este subiect de știre, iar opoziția îi cere să renunțe la alocația anuală de 115.000 de lire care i-ar reveni ca fost premier.

În acest context, prestigioasa revistă The Economist face o comparație cu Italia și instabilitatea politică obișnuită în peninsulă.

Pe copertă este prezentată Liz Truss îmbrăcată în centurion roman şi ţinând în mână un scut în formă de pizza şi o suliţă ca o furculiţă cu spaghete sub titlul „Bine aţi venit în Britalia”.

Citește și: Pentru cele 44 de zile ca premier, Liz Truss va primi o alocație de 115.000 de lire pe an. Opoziția îi cere să refuze banii

Foto: Colaj Shutterstock