Marea Britanie şi UE au început oficial negocierile pentru Brexit

Şeful echipei de negociere a Comisiei Europene, Michel Barnier, s-a întâlnit deja în această dimineață , la Bruxelles, cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

Prima chestiune care se va afla pe agenda de discuţii de la Bruxelles va fi statutul milioanelor de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici din celelalte 27 de state membre UE. Acest statut va include dreptul lor de a rămâne în Regat, de a munci şi de a avea acces la îngrijiri medicale.

Apoi, valoarea sumei pe care va trebui să o plătească Marea Britanie la ieşire din blocul comunitar – este un alt subiect important . UE va cere, probabil, zeci de miliarde de euro, pentru că, din punctul său de vedere, Londra trebuie să finanţeze programele pe care le-a aprobat când era membră.

„Există mai multe lucruri care ne unesc, decât cele care ne divizează” – a spus, însă, șeful echipei de negociere a Comisiei Europene, Michel Barnier, care speră că va putea transmite un raport pozitiv liderilor UE reuniţi la Bruxelles pentru un summit, la sfârşitul săptămânii.

Londra are mai puţin de doi ani pentru a negocia termenii ieșirii din UE şi liniile mari ale viitoarei relaţii cu Uniunea, în condiţiile în care desprinderea oficială de blocul comunitar va avea loc la sfârşitul lui martie 2019.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, au venit semnale din partea unor lideri europeni, potrivit cărora, Marea Britanie poate renunța la Brexit, dar în condițiile impuse de UE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS