Confidenţialitate

Marea Britanie – primii pași către ieșirea din UE, până în martie 2017

Marea Britanie anunță că până la finalul lunii martie a anului viitor va începe procedurile pentru ieșirea din UE. Este pentru prima oară când premierul britanic, Theresa May anunță o dată oficială, după referendumul Brexit. Ea a făcut declarația într-un interviu acordat postului BBC.

Vom activa articolul din Tratat, până la sfr lunii martie, anul viitor. Statele rămase în UE trebuie să decidă care va fi procedura negocierilor. Sper să ne acorde totuși un răgaz, să ne putem pregăti până la momentul activării efective a clauzei. Astfel, discuțiile vor putea fi purtate mult mai ușor și în cunoștiință de cauză. Cred că nu e important nu doar pentru Marea Britanie, ci pentru Europa întreagă, ca ieșirea din UE să se facă în cele mai bune condiții”, a subliniat premierul britanic.

Aceasta nu înseamnă, totuşi, că Marea Britanie va ieşi automat din blocul comunitar. Atunci încep, de fapt, negocierile pentru ieşirea din UE, care pot dura cel puţin doi ani. Aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, la referendumul de pe 23 iunie.