Marea Britanie: Parlamentarii votează miercuri propunerea premierului privind alegerile anticipate

Parlamentarii din Marea Britanie se reunesc miercuri după-amiază pentru a vota propunerea premierului Theresa May de declanşare a alegerilor anticipate pentru 8 iunie.

Potrivit analiștilor, această propunerea va trece fără probleme de vot. Și asta în condițiile în care liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, s-a arătat de acord cu un nou scrutin înainte de începerea negocierilor pentru Brexit, potrivit Sky News.

Votul din parlamentul britanic vine la o zi după anunțul-surpriză al premierului Theresa May. Potrivit acesteia, alegerile anticipate reprezintă singura cale pentru o asigura stabilitatea politică înainte de Brexit.

Alegerile generale ar fi trebuit să aibă loc în 2020, la un an după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană. Odată cu anunțul premierului, alegerile vor avea loc în 8 iunie.

Alegerile anticipate pot fi organizate dacă sunt susţinute de două treimi din parlamentari sau dacă este vorba de un vot de neîncredere în Guvern.

Theresa May s-a arătat îngrijorată că formaţiunile din opoziţie vor încerca să deraieze procesul de ieşire din blocul comunitar prin blocarea unor legislaţii cheie în Parlament.

”Ceea ce fac ei (opoziția) pune în pericol munca pe care trebuie să o facem noi pentru a ne pregăti pentru Brexit pe plan intern şi slăbeşte poziţia de negociere a Guvernului în Europa. Avem nevoie de alegeri generale şi avem nevoie de ele acum. Pentru că acum avem o şansă unică de a rezolva acest lucru cât timp Uniunea Europeană îşi decide poziţia de negociere şi înainte să înceapă discuţiile detaliate”, a declarat marți Theresa May.

Dacă parlamentarii aprobă propunerea de organizare a alegerilor anticipate, atunci legislativul va fi dizolvat pe 3 mai, adică cu 25 de zile lucrătoare înainte de scrutin.

Apel la încredere

Între timp, premierul Theresa May a făcut un apel către alegătorii britanici să aibă încredere că va obține cel mai bun acord posibil în urma negocierilor cu Bruxelles-ul pe tema Brexit.

Premierul a mai declarat că a convocat alegeri anticipate, cu trei ani mai devreme decât normal, pentru a avea un mandat de negociere a Brexit puternic şi pentru a oferi certitudine şi claritate după ieşirea din UE, fără riscul ca planurile Guvernului să fie sabotate de opoziţie, relatează BBC News.

“Am încredere în opinia publică britanică şi îi cer şi ei să aibă încredere în mine”, a spus şefa Guvernului de la Londra.

Ea a insistat că este hotărâtă să „negocieze cel mai bun acord posibil cu UE”, în special concentrându-se pe dorinţele clare exprimate de britanici la referendumul din iunie, ca ţara să preia înapoi controlul asupra legilor, graniţelor şi bugetului.

În ceea ce priveşte campania electorală, May a anunţat că nu va lua parte la dezbateri televizate, dar se va întâlni cu alegătorii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS