Marea Britanie legalizează folosirea canabisului în scop terapeutic

De la 1 noiembrie, Regatul Unit ale Marii Britanii va permite utilizarea canabisului în scop terapeutic, pe bază de reţete eliberate de medici, relatează Agerpres, care citează AFP.

Ministrul de Interne, care a făcut anunţul joi, a precizat că măsura nu va deschide calea spre legalizarea canabisului în scop recreativ. “Intenţia mea a fost întotdeauna să asigur accesul pacienţilor la tratamentul medical cel mai potrivit. Am indicat însă clar întotdeauna că nu am nicio intenţie să legalizez utilizarea recreativă a canabisului”, a declarat Sajid Javid.

În Regatul Unit au fost mediatizate cazurile unor bolnavi care îşi administrau ilegal produse derivate din canabis, inclusiv doi copii diagnosticaţi cu epilepsie, care foloseau ulei de canabis. Dezbaterea privind beneficiul terapeutic a fost urmată de studii efectuate la cererea lui Javid de două grupuri independente de experţi. O primă analiză condusă de Sally Davies, consilieră medicală a guvernului de la Londra, a dus la concluzia că planta al cărei consum este interzis în majoritatea ţărilor europene are efecte terapeutice.

În prezent, canabisul poate fi folosit legal în scopuri medicale doar în câteva state din Europa, printre care Germania, Austria, Finlanda şi Italia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS