Confidenţialitate

Marea Britanie extinde campania de vaccinare împotriva Covid

Marea Britanie extinde, începând de luni, campania națională de vaccinare împotriva infecției cu SARS-CoV-2 la persoanele în vârstă peste 70 de ani, relatează Agerpres, citând AFP.

Totodată, intră în vigoare carantina impusă tuturor noilor veniţi pentru a încerca să evite importul unor noi tulpini.

Regatul Unit deplânge cel mai grav bilanţ al pandemiei în Europa, cu peste 89.000 de decese asociate Covid.

Acuzat de la începutul crizei că a impus restricţii tardive, apoi că le-a ridicat prea devreme fără avizul oamenilor de ştiinţă, guvernul condus de conservatorul Boris Johnson îşi concentrează eforturile asupra vaccinării în masă, sperând să iasă din cel de-al treilea lockdown la începutul lui martie.

De la declanşarea campaniei de vaccinare pe 8 decembrie, peste 3,8 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Marea Britanie, prima ţară occidentală care a început acest proces.

Până în prezent îndreptată spre grupa de vârstă de peste 80 de ani, rezidenţii căminelor de bătrâni şi îngrijitorii lor, precum şi spre personalul medical din prima linie, vaccinarea se extinde luni.

Dacă vaccinarea primelor grupuri “rămâne o prioritate”, centrele de vaccinare dispun de aprovizionarea şi capacitatea necesară pentru a începe vaccinarea persoanelor “peste 70 de ani şi persoanelor extrem de vulnerabile”, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să vaccineze cele patru grupuri prioritare, circa 15 milioane de persoane, până la jumătatea lui februarie.