Marea Britanie dă asigurări că va rămâne un aliat puternic al UE şi după Brexit

Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al Uniunii Europene, chiar dacă va părăsi blocul comunitar, a dat asigurări luni ministrul de Interne al Regatului Unit, Amberd Rudd, după ce cancelarul german Angela Merkel a sugerat că Europa nu se mai poate baza pe Londra sau Washington, relatează Reuters.

“În condiţiile în care începem negocierile pentru ieşirea din UE, vom putea să linişti Germania şi alte ţări europene că vom fi un partener puternic pentru ele. Un partener puternic în ceea ce priveşte apărarea, securitatea şi, sperăm, comerţul”, a explicat Rudd.

Europa “trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini” în condiţiile unei alianţe occidentale divizate de Brexit şi de preşedinţia lui Donald Trump, a declarat duminică şefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel. “Noi, europenii, chiar trebuie să ne luăm soarta în propriile noastre mâini”, a adăugat ea.

Germania şi Europa se vor strădui să rămână în relaţii bune cu SUA şi Marea Britanie, dar “trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin”, a insistat Merkel.

Ea consideră că trebuie acordat o atenţie deosebită relaţiilor dintre Berlin şi noul preşedinte francez Emmanuel Macron.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS