Marea Britanie caută 500 de voluntari pentru testarea unui vaccin antigripal “universal”

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie caută circa 500 de persoane înregistrate în Serviciul național de sănătate (NHS) pentru testarea unui nou vaccin “universal” contra gripei sezoniere, scrie BBC.

Vaccinul experimental acționează în mod diferit față de cel utilizat în prezent, care trebuie refăcut în fiecare an, în funcție de tipurile de tulpini ce se vor afla în circulație în sezonul respectiv.

Noul tip de vaccin țintește o componentă a virusului care nu suferă mutații anuale.

Acest lucru înseamnă că vaccinul ar trebui să funcționeze împotriva gripei umane, aviare și porcine, după cum susține echipa de cercetători de la Universitatea Oxford.

Oamenii de știință cred că vaccinul va oferi o protecție mai eficientă.

Aceasta este prima testare pe oameni a unui astfel de vaccin, realizată la scară largă, conform Institutului național pentru sănătate și cercetare din Marea Britanie, care susține acest proiect.

Pacienți cu vârste de cel puțin 65 de ani care trăiesc în Berkshire și Oxfordshire sunt invitați să ia parte la testare, precizează sursa citată.

Jumătate dintre cei 500 de voluntari vor primi vaccinul antigripal obișnuit și un placebo, iar cealaltă jumătate vor face vacccinul obișnuit însoțit de cel experimental.

NHS se așteaptă la un sezon gripal rău în această iarnă, după cele mai grave răbufniri din ultimii ani înregistrate în Australia și Noua Zeelandă.

Gripa se transmite rapid, chiar și de către persoane care sunt ușor afectate sau chiar de către cele care nu prezintă deloc simptome.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS