Marea Britanie: Căsătoria între homosexuali, spre legalizare

Actul normativ a fost votat în Camera Comunelor, cu sprijinul opoziției.

În Marea Britanie, deputații au adoptat aseară – în primă lectură deocamdată – proiectul de lege care recunoaște dreptul homosexualilor la căsătorie.

Votul din Camera inferioara a parlamentului de la Londra este o etapa decisiva, chiar daca textul mai trebuie trimis și la Camera Lorzilor.

Intr-o declaratie televizata inainte de vot, premierul David Cameron si-a repetat sprijinul pentru acest proiect, declarand ca adoptatea lui ar face societatea britanica ‘mai puternica’.

Dacă va intra în vigoare, proiectul va permite cuplurilor de acelasi sex sa se casatoreasca civil. El lasa diferitelor confesiuni posibilitatea de a celebra uniuni homosexuale religioase, cu exceptia Bisericii Anglicane, majoritara in Regatul unit, in care casatoria gay va ramane ilegala.

În plan politic însă, controversatul proiect al căsătorilor gay riscă să fragilieze şi mai mult poziţia lui David Cameron în partidul conservator, șeful guvernului a primit numeroase critici din partea colegilor conservatori.

În plus, David Cameron este criticat și de aliaţii liberal-democraţi dar şi de opoziţia laburistă din cauza convocării referendumului privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană.