Marea Britanie: Atmosferă tot mai tensionată după BREXIT. S-au înregistrat peste 100 de incidente rasiste

Atmosferă tot mai tensionată în Marea Britanie după referendumul BREXIT: peste 100 de incidente rasiste s-au înregistrat după aflarea rezultatului consultării populare.

Mulți dintre cei prinși de poliție au invocat explicit ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar.

Pe Facebook a fost creat și un album denumit ”Worryng Signs, în traducere Semne Îngrijorătoare”,  pentru a fi semnalate incidentele în care imigranții sunt agresați.

Pe internet circulă mai multe clipuri video cu presupuse incidente rasiste: unul dintre ele este filmat în nord-estul Londrei și arată un bărbat care se ceartă cu o altă persoană căreia îi strigă, la un moment dat, ”întoarce-te în țara ta!”.

De asemenea, cineva a povestit pe Twitter cum un cetățean italian a fost agresat doar pentru că a întrebat pe cineva cum a votat la referendum.  Victima a fost rănită și transportată la spital.

Un alt exemplu:  o tânără din Polonia care studiază în Marea Britanie le-a povestit jurnaliștilor de la The Independent că s-a temut că rezultatul referendumului va duce la o sporire a actelor de rasism, dar nu a crezut că fenomenul va deveni, cităm,  ”atât de agresiv”.

În vestul Londrei, spre exemplu, sediul Asociaţiei Culturale Poloneze a fost vandalizat  şi acoperit cu graffiti și mai mulți cetățeni din Polonia au primit mesaje rasiste precum “Plecaţi din UE – fără viermi polonezi”.  Poliția britanică anchetează toate aceste cazuri.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS