Mare parte din banii romanilor se duc pe mancare si plata utilitatilor

Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a fost, în ultimele trei luni ale anului trecut, de aproape 2.600 de lei. Peste jumătate din această sumă provine din salarii. Veniturile din prestații sociale au reprezentat aproape un sfert din total, iar veniturile din agricultură au însemnat puțin peste 3 la sută.

Până la finele lunii, fiecare familie epuizează veniturile. Trei treimi din banii de care dispune o gospodărie au mers către consum. Aproape 60 la sută din cheltuielile de consum au fost destinate alimentelor și utilităților. Din veniturile lunare, o familie își plătește și taxele și impozitele către primării.

În schimb, apetitul românilor pentru investiții a fost foarte scăzut. Oamenii nu s-au grăbit să cumpere terenuri ori case. Puțini bani au fost alocați și pentru ieșirile în oraș, la restaurant sau cafenea, precum și pentru educație.

Datele INS arată că, în România, un șomer câștigă aproape la fel de mult ca un agricultor, respectiv peste 550 de lei raportat la puțin peste 650 de lei.