Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc joacă în filmul “Octav”, regizat de Serge Ioan Celebidachi

Actorii Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc joacă în lungmetrajul de debut al lui Serge Ioan Celebidachi, “Octav”, care este filmat în perioada 21 martie – 27 aprilie, la Câmpulung, în judeţul Argeş, şi în studiourile din Buftea (Ilfov).

Marcel Iureş interpretează rolul principal din filmul “Octav”, o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia şi dragostea, întruchipată aici de relaţia profundă şi inocentă dintre un bătrân de 80 de ani şi o fetiţă de 10 ani.

film octav (3)

Intrigantă şi originală în această poveste este călătoria în timp pe care o face o personajul principal, bătrânul Octav, în urma căreia ies la iveală evenimente importante din copilăria sa, acesta rămânând în acelaşi timp prizonier al trupului său îmbătrânit.

“Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine, deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult”, explică Marcel Iureş, recunoscut la nivel mondial pentru rolurile din “Războiul lui Tom Hart”, “Piraţii din Caraibe”, “Misiune imposibilă” şi “Pacificatorul”.

film octav (2)

Din distribuţie mai fac parte Victor Rebengiuc, cunoscut pentru rolurile din “Pădurea Spânzuraţilor”, “Moromeţii”, “Niki Ardelean, colonel în rezervă”, “Medalia de onoare”, “Tatăl Fantomă”, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale şi Maria Obretin.

Imaginea este semnată de reputatul cineast italian Blasco Giurato, cunoscut pentru colaborările sale cu regizorii Giuseppe Tornatore, pentru ”Cinema Paradiso”, premiat cu Oscar pentru ”cel mai bun film străin”, şi cu David Lean la “Dr. Zhivago”.

film octav (1)

Despre ”Octav”, Blasco Giurato spune că reprezintă testamentul său pe 35 de milimetri.

Muzica filmului este asigurată de compozitorul român Vladimir Cosma, câştigător a două premii César pentru ”cea mai bună muzică de film” (“Diva”, în 1982, şi ”Le Bal”, în 1984).

Filmul “Octav”, o coproducţie România – Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, are un buget de 1,4 milioane de euro şi este produs de Astra Entertainment, Oblique Media şi CelebFilms UK. Scenariul este semnat de Serge Ioan Celebidachi şi James Olivier, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

film octav (4)

Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache, a absolvit Universitatea de Teatru şi Artă Dramatică din Indiana (Bloomington) şi a făcut master în film la Şcoala Internaţională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii şi a regizat documentarul “Grădina lui Celibidache”, un portret de suflet al maestrului Sergiu Celibidache.

Foto: Adi Marineci