Confidenţialitate

Marcel Boloș: Dacă nu reușesc să digitalizez ANAF, demisionez | VIDEO

Pachetul fiscal pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea se află acum la Curtea Constituțională. O decizie este așteptată săptămâna viitoare. Este nevoie ca acest pachet să treacă de CCR ca să nu pierdem bani europeni. Printre măsuri: o taxă suplimentară de 1% pentru marile companii. Ministrul Marcel Boloș spune la Europa FM că multe firme își ascund profiturile – mai ales în retail.

Marcel Boloș, despre retail: „18 miliarde de lei cifră de afaceri și pierdere fiscală 200 de milioane. Cum vi se pare acest lucru?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cătălin Striblea: De ce este secret profesional că o mare companie din România își…

Marcel Boloș: „O să vă spun domeniul: retail”.

Cătălin Striblea: Păi în retail avem 20 de companii mari…

Marcel Boloș: „Vă spun că există azi marile companii din domeniul acesta care au zeci de miliarde de lei cifra de afaceri și au pierdere fiscală. Adică, pe înțelesul tuturor, pot să vă dau cifrele: 18 miliarde de lei cifră de afaceri și pierdere fiscală 200 de milioane. Cum vi se pare acest lucru?”.

Cătălin Striblea: Deci aici ați numit o companie. O putem verifica ușor, da?

Marcel Boloș: „Sunt mai multe”.

Marcel Boloș, despre zona cu cea mai mare evaziune fiscală: „De departe turismul”

Turismul este printre domeniile din România unde este cea mai mare evaziune fiscală. Declarația îi aparține ministrului Finanțelor – Marcel Boloș – invitat marți, 10 octombrie 2023, în emisiunea „România în Direct”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cătălin Striblea: Care este zona cu cea mai mare evaziune fiscală din România?

Marcel Boloș: „De departe turismul. De departe este zona de servicii – ceea ce înseamnă serviciile adresate populației. Sunt zone de evaziune fiscală pe care noi le-am avut în vedere și avem metode de combatere care odată cu intrarea în vigoare a legii sperăm ca după aceea să le putem operaționaliza și să fim mai duri cu fenomenul acesta de evaziune fiscală”.

Marcel Boloș: „Dacă nu reușesc să urnesc din loc digitalizarea ANAF-ului și să înceapă cu adevărat procesul de modernizare al ANAF-ului, da, este un motiv serios de a pleca din funcția de ministru”

Digitalizarea fiscului este prioritatea ministrului. Marcel Boloș spune că dacă în următoarele 7 luni nu reușește acest lucru, își va da demisia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă nu reușesc să urnesc din loc digitalizarea ANAF-ului și să înceapă cu adevărat procesul de modernizare al ANAF-ului, da, este un motiv serios de a pleca din funcția de ministru. Nu sunt… Eu muncesc, să știți, cam 12 ore pe zi minim și sunt pur și simplu asaltat de problemele curente pe care le avem, dar dacă după un ministru nu se văd rezultate concrete nu cred că se poate pune problema rămânerii în funcție pentru o perioadă lungă de timp”, a spus ministrul Finanțelor Marcel Boloș la Europa FM.

În acest moment, nu mai sunt bani pentru plata titlurilor emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Ministerul Finanțelor așteaptă rectificarea bugetară. Mulți români spun că nu au mai primit banii în ultimele două luni.

Ministrul Marcel Boloș, despre titlurile ANRP: „Banii pe această linie bugetară nu mai există în buget și așteptăm rectificarea bugetară”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Banii pe această linie bugetară nu mai există în buget și așteptăm rectificarea bugetară ca să ne putem onora aceste obligații pe care le avem. Mă întrebați de ce nu au fost bugetați mai mulți bani; nu mă întrebați de ce nu s-a avut în vedere o discuție cu ANRP-ul pentru a avea bugetul asigurat. Este o chestiune care odată cu rectificarea bugetară se va rezolva și ne vom onora aceste obligații”, a mai spus Marcel Boloș la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Marcel Boloș

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Boloș: „Avem acest risc de suspendare a fondurilor nu numai din PNRR, ci și din politica de coeziune” | VIDEO