Maramures, in top 20 National Geographic

Maramureşul a fost inclus în Top 20 al celor mai frumoase locuri de vizitat în 2015, clasament realizat de National Geographic Traveler. Este singura destinație din România recomandată de revista americană.

Regiunea Maramureşului este caracterizată de National Geographic Traveler drept ‘Neînfricata lume veche’. Este locul în care tradițiile nu au dispărut, iar viaţa oamenilor continuă să fie trăită în funcţie de anotimpuri, vreme şi obiceiuri.Un periplu în Maramureș trebuie să includă neapărat bisericile de lemn, înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Mănăstirea Bârsana, așezată pe Valea Izei, este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice. Același lucru se poate spune și despre Cimitirul Vesel din localitatea Săpânţa, faimos pentru crucile viu colorate pe care sunt scrise epitafuri insolite.

Pentru a pătrunde în universul credințelor și obiceiurilor maramureșene, orice turist trebuie să meargă neapărat la Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti. Aflat la 45 de kilometri de Sighetu Marmației, acesta este primul şi singurul muzeu din ţară destinat în exclusivitate femeii. Găzduit într-o casă veche din 1722, muzeul adăpostește obiecte casnice, unelte, costume populare, elemente decorative, tot ce ţine de o gospodărie tradiţională maramureşeană şi care are legătură cu femeia.

Pentru o experiență completă, turiștii ar trebui să înnopteze în una din pensiunile din satul maramureșean Breb, comuna Ocna Șugatag. Așezat la poalele Munților Gutâi, în satul Breb se găsesc gospodării tradiționale, cu case și porți de lemn. De la meșterii populari de aici turiștii pot cumpăra suveniruri cum ar fi clopurile maramureșene.