Confidenţialitate

UPDATE. MApN: O dronă a căzut în România după atacurile de azi noapte ale Rusiei asupra porturilor ucrainene | AUDIO

O dronă rusească a căzut în România după atacurile rusești de azi-noapte, potrivit ministerului Apărării. Regiunea Odessa a fost atacată masiv noaptea trecută. Au fost vizate inclusiv porturile Reni și Ismail, aflate la câțiva kilometri de granița cu România.

Ministerul Apărării anunță că a fost identificat un crater de un metru și jumătate adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. Dispozitivul a căzut într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu, județul Tulcea, precizează MAPN.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noaptea trecută au fost ridicate și mai multe avioane F16 românești, dar și aeronave Eurofighter germane pentru misiuni de supraveghere.

Rusia a lansat 42 de drone explozive şi 6 rachete în sudul Ucrainei în cursul nopţii de miercuri spre joi, iar sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus 41 dintre acestea. Au fost vizate porturile Reni și Ismail.

Armata ucraineană a afirmat că resturi ale dronelor doborâte au avariat mai multe clădiri din Odesa şi 11 civili, inclusiv trei copii, au fost răniţi. Ea a precizat că Rusia a atacat infrastructura portuară din regiunea Dunării şi resturi au deteriorat clădirile a două depozite de cereale.

Autoritățile române au emis mesaj RO-ALERT 

Populația a fost informată de atacurile Rusiei prin mesaj RO-ALERT, emis puțin după ora 23:00, în zona de nord a județului Tulcea, dar și în județul Galați în partea de graniță cu Ucraina. Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, pastrați-vă calmul” a sunat anunțul.

Existau indicii că asupra teritoriului ucrainean, în apropierea graniței cu România, se desfășoară tacuri aeriene rusești cu drone asupra infrastructurii din porturile ucrainene de pe Dunăre.

Populația din zona de frontieră a fost informată, prin acest mesaj, despre posibilele pericole, fiind sfătuită să nu intre în panică și să ia măsuri de protecție și adăpostire dacă situația o impune.

„În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”, se cerea în mesajul RO-alert.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu au fost apeluri primite la 112. Autoritățile au dat asigurări că situația generată de conflictul armat din zona de graniță cu statul român este monitorizată pentru a oferi protecție și sprijin comunităților din regiune.

Știrea inițială

O dronă utilizată în atacul asupra Rusiei infrastructurii portuare ucrainene azi noapte a căzut în țara noastră. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, aceasta a lăsat un crater de 1,5 m adâncime , la circa 4 km amonte de localitatea Grindu din județul Tulcea. 

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor, mai transmit reprezentanții Ministerului Apărării.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Citește și: MAE: Încă un ostatic cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, a murit în Fâşia Gaza