Confidenţialitate

Manifestații în orașe ale SUA pentru dreptul la avort

Mii de manifestanţi au ieşit în stradă, sâmbătă, în mai multe oraşe americane în cadrul unei noi ediţii a “Marşului femeilor” pentru a apăra dreptul la avort, vizat de o ofensivă conservatoare fără precedent în Statele Unite, relatează Agerpres, citând AFP.

“Noi, femeile, suntem fiinţe umane întregi şi ar trebui să fim tratate ca atare. Ar trebui să putem decide ce vrem să facem cu propriile noastre trupuri, punct”, a susţinut Laura Bushwitz, în vârstă de 66 de ani, o profesoară aflata la pensie, venită să demonstreze la Washington.

Puţine demonstraţii au avut loc până acum de la intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a unei legi în statul Texas care interzice aproape toate avorturile şi care a declanşat un adevărat război judiciar de gherilă şi un contraatac în Congres.

În cele din urmă, cu două zile înaintea reluării audierilor la Curtea Supremă a SUA, aproape 200 de organizaţii au solicitat apărătorilor dreptului la avort să se facă auziţi în toată ţara.

Evenimentul emblematic se desfăşoară la Washington, unde mii de oameni s-au adunat sâmbătă la prânz şi s-au îndreptat apoi spre Curtea Supremă care, la aproape 50 de ani de la recunoaşterea dreptului femeilor americane de a avorta în decizia sa istorică Roe v. Wade, pare pe punctul de a da reveni asupra acestui progres.

Jurisdicţia, revizuită profund de fostul preşedinte Donald Trump, a refuzat practic să intervină de urgenţă pentru a bloca legislaţia texană şi ar putea profita de revizuirea unei legi restrictive din statul Mississippi pentru a schimba jurisprudenţa.

Manifestaţii în sprijinul dreptului la avort sunt organizate şi în capitalele acestor două state conservatoare, Austin şi Jackson, precum şi în peste 600 de oraşe americane. Potrivit organizatorilor, se aşteaptă o participare de peste 240.000 de persoane.

“Luptăm pentru ca avortul să nu fie doar legal, ci şi accesibil, convenabil şi fără stigmatizare”, potrivit unui comunicat al organizatorilor, care cere Congresului să înscrie dreptul la avort în legislaţia federală pentru a-l proteja de o posibilă schimbare din partea Curţii Supreme.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în urmă cu o săptămână în Camera Reprezentanţilor, la iniţiativa democraţilor, dar nu are şanse de reuşită în Senat, unde republicanii au o minoritate de blocare.

Un prim “Marş al femeilor” a fost organizat chiar după inaugurarea mandatului fostului preşedinte Donald Trump şi a adunat milioane de opozanţi ai miliardarului republican acuzat de sexism. Ediţiile ulterioare au avut mai puţin succes, în parte din cauza disensiunii interne cu privire la acuzaţiile de antisemitism împotriva unuia din oficialii săi.

Mobilizaţi de numirea de către Donald Trump a trei magistraţi la Curtea Supremă, aleşii conservatori locali s-au angajat într-o veritabilă ofensivă anti-avort: de la 1 ianuarie, 19 state au adoptat 63 de legi ce restricţionează accesul la avort.

În varianta în care Curtea Supremă invalidează decizia din cazul Roe v. Wade, fiecare stat va fi liber să interzică sau să permită avorturile.

Un număr de 36 de milioane de femei din 26 de state, aproape jumătate din femeile americane aflate la vârsta fertilă, ar putea pierde dreptul de a avorta, potrivit unui raport publicat vineri de organizaţia Planned Parenthood.