Confidenţialitate

Managerii estimează o creştere a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul în următoarele trei luni

Managerii estimează o creştere a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul în următoarele trei luni.

Pentru bunuri, se estimează creșteri de prețuri care ar trece de 20%…iar pentru servicii, o scumpire medie de 7 la sută.

Aceste estimări pentru următoarele trei luni sunt exprimate de managerii de firme în cadrul anchetei realizate în luna iulie de Institutul Național de Statistică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii cu 24%…după avansul considerabil din ultimii doi ani.

Irinel Gheorghe, antreprenor în domeniul materialelor de construcții, vicepreședinte al Federației patronatelor societăților  din Construcții:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În România nu avem materii prime pentru materialele de construcții. Se importă masiv materii prime. Există materiale de construcții care vin din țări care nu sunt membre UE în România cu prețuri mici pentru că în costul materialelor din acele țări nu sunt introduse  certificatele verzi care fac referire la emisiile de carbon.”

Sunt și alte costuri care influențează tarifele lucrărilor în construcții:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Prețul transportului materialelor de construcții în șantiere a crescut în ultimul an cu 50%. A crescut prețul carburantului, asigurărilor și pentru că infrastructura din România este extrem de proastă.”

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere de 12 procente în următoarele 3 luni. În privința comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o creștere a prețurilor cu peste 20 de procente.

Conform estimărilor din luna iulie, preţurile de vânzare sau de facturare pentru servicii ar putea crește cu 7 procente.

Sursa foto: Shutterstock