Confidenţialitate

“Malmkrog”, în cinematografe din 6 noiembrie | VIDEO

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Malmkrog”, producția de epocă premiată la Berlinală a regizorului român Cristi Puiu, va avea marea premieră în cinematografele din țară pe 6 noiembrie.

Lansarea este precedat de o serie de proiecții speciale în avanpremieră, prima din această serie fiind cea din cadrul maratonului cinematografic „Les Films de Cannes à Bucarest” (23 octombrie – 1 noiembrie).

Iubitorii de cinema pot vedea în sfârșit „Malmkrog”, cea mai recentă peliculă semnată de regizorul Cristi Puiu. Filmul are premiera națională pe 6 noiembrie, urmând a fi proiectat în cinematografele din România. Seria proiecțiilor se deschide pentru început cu o vizionare specială dedicată publicul din București în cadrul unuia dintre cele mai bine cotate evenimente cinefile ale anului: „Les Films de Cannes à Bucarest”. Proiecția „Malmkrog” este programată pentru 31 octombrie la Cinema „Elvire Popesco” din Capitală.

Cel mai recent și ambițios proiect al regizorului român Cristi Puiu, „Malmkrog” este prezentat pentru prima dată publicului larg în cinematografele românești din toată țara după un parcurs internațional remarcabil: filmul a obținut Premiul pentru cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin; a avut premiera pe marile ecrane din Franța cu o receptare critică favorabilă; a avut parte de proiecții la Belgrad și la Sarajevo, iar în septembrie a fost inclus în selecția oficială a ediției New York Film Festival. De asemenea, „Malmkrog” a fost proiectat la Moscova chiar la începutul lunii octombrie. În România, filmul a putut fi văzut până în prezent exclusiv în cadrul unor proiecții speciale la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca și la Festivalul Independent de Film Anonimul desfășurat în Delta Dunării, precum, la Central European Film Festival Timișoara, Este Film Festival Sibiu și la Noaptea albă a filmului Românesc din București.

Presa străină a descris filmul semnat de Cristi Puiu drept „o capodoperă plină de intensitate”, „un film unic și curajos” .

„Malmkrog este o reflecție despre lupta dintre bine și rău”, declara regizorul într-un interviu pentru cotidianul francez L’Humanité.

Filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) și beneficiind de un scenariu semnat de Cristi Puiu, o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov, „Malmkrog” este un film de epocă în care acțiunea se desfășoară în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot, István Téglás, Judith State, Simona Ghiță și Sorin Dobrin.

„Malmkrog” este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.