Majorare salarii cu 300 de lei lunar pentru minerii de la Crucea

Aceasta este propunerea ministrului Energiei pentru minerii de la Crucea care s-au blocat în subteran.

Andrei Gerea spune că aceasta este soluția găsită de instituția pe care o conduce – o propunere care poate fi aprobată până la rectificarea bugetară.

Directorul Companiei Naționale a Uraniului și-a dat demisia astăzi, iar ministrul a spus că vor începe procedurile pentru numirea unei noi conduceri.

Ministrul Energiei susține că protocolul încheiat între conducerea Companiei Naționale a Uraniului și sindicaliști promitea să rezolve problemele minerilor – odată ce vor exista resurse financiare.

Andrei Gerea declară că această prevedere ar fi însemnat că acordul nu intra în vigoare imediat, ci la următoarea rectificare bugetară.

Ministrul a venit însă cu o altă propunere pentru minerii din subteran: 300 de lei lunar în plus la salariu și i-a rugat pe aceștia să accepte creșterea de venituri timp de câteva luni, până la rectificarea bugetară.

Aproximativ două sute de mineri sunt blocați de ieri în subteran și amenință că vor intra chiar și în greva foamei – dacă revendicările nu le sunt soluționate.

Între altele, ei cer salarii mai mari, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.