Confidenţialitate

Maia Sandu, despre pana de curent din Republica Moldova: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric” | AUDIO

Republica Moldova a fost, din nou, în această după-amiază, afectată de o pană de curent. Toată țara a fost afectată, iar în capitală traficul a fost blocat, după ce semafoarele, dar nici troleibuzele nu au mai funcționat. Întreruperile vin după încă o zi cu bombardamente masive în Ucraina. Și acolo întreruperile de energie au fost mai frecvente decât de obicei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Traficul din capitala Chișinău a fost paralizat, după ora 14:00. Troleibuzele s-au oprit, la fel și semafoarele, iar poliția a venit cu mai multe recomandări privind securitatea personală. „Aveți grijă de copii și de vârstnici! Evitați deplasările și nu răspundeți la provocări”, sunt primele sfaturi ale polițiștilor din Republica Moldova. După o oră, în unele locuri, furnizarea de energie electrică a fost reluată. În spitale, toate intervențiile chirurgicale au fost amânate. Și punctele de trecere a frontierei și-au oprit activitatea. Rețelele de telefonie au picat și ele. La fel ca în cazul întreruperii curentului de săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că a fost vorba de o deconectare automată a sistemului energetic.

Maia Sandu, despre pana de curent din Republica Moldova

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj pe Facebook: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.
Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.
Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost chemat pentru explicații la Ministerul de Externe din Republica Moldova.

Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, lovind cel puţin o infrastructură critică în capitala Kiev, unde au fost auzite explozii către periferie, în mai multe părţi ale ţării fiind perturbată furnizarea energiei electrice şi a apei, inclusiv în capitală, în oraşul Liov şi regiunea Odesa, relatează Reuters şi AFP.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Pană de curent în Republica Moldova și Kiev după bombardamentele Rusiei care au țintit infrastructura energetică a Ucrainei | LIVE UPDATE