Confidenţialitate

Maia Sandu: „Am cerut ajutor partenerilor noștri pentru a consolida capacitatea de apărare. Dacă Rusia îndrăznește, punem în aplicare măsurile de protecție” | AUDIO

La o săptămână după ce rachetele rusești, în drumul lor spre Ucraina, au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, președintele Maia Sandu anunță că a cerut sprijin comunității internaționale pentru a spori capacitatea de apărare a țării.

Maia Sandu: „Dacă Rusia îndrăznește să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială, vom pune în aplicare măsurile de protecție”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am făcut solicitări către partenerii noștri să ne ajute să ne consolidăm această capacitate de apărare, inclusiv pe această dimensiune. Avem discuții destul de bune; când o să avem rezultate mai concrete, o să vă anunțăm. Vreau să știți că securitatea oamenilor este lucrul cel mai important. Eu sper că nu o să ajungem în această situație, dar dacă cumva Rusia va îndrăzni să atenteze în acest mod la suveranitatea și integritatea teritorială, evident că noi vom pune în aplicare măsurile de protecție”, a declarat Maia Sandu.

În paralel, se fac controale amănunțite la granițe pentru a depista eventuale persoane care ar putea destabiliza situația în Republica Moldova – a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu: „Riscurile de securitate sunt mari din cauza războiului, dar, pentru moment, lucrurile sunt sub control”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Riscurile de securitate sunt mai mari azi decât altă dată din cauza acestui război. Este pus în aplicare acest filtru care să asigure că oameni cu intenții proaste, oameni care vor să destabilizeze situația în Republica Moldova să nu poată să ajungă în țară, dar știți că sunt mulți concetățeni de-ai noștri care au și cetățenia Republicii Moldova și cetățenia Federației Ruse și, pentru moment, lucrurile sunt ținute sub control”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă organizată după vizita la Chișinău a președintei Georgiei.

Manifestațiile organizate de partidul ȘOR au continuat, deși protestatarii nu știau pentru ce protestează

Între timp, în Capitala Moldovei, au continuat protestele organizate de partidul ȘOR, o formațiune prorusă. Mulți dintre participanții la protest sunt copii și bătrâni.

Întrebați de jurnaliștii de la Tv8.md de ce protestează, mulți dintre ei nu au știut ce să răspundă:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reporter: Mergeți să protestați? De unde veniți?

Protestatar: Din centrul satului.

Reporter: Din care sat veniți?

Protestatar: Rezina.

Reporter: Cine v-a adus? Dar ce v-au spus? De ce ați venit să protestați?

Protestatar: Nu suntem lămuriți.

Reporter: Nu v-au explicat de ce…

Protestatar: Nu…

Reporter: Dar v-au zis să veniți aici

Protestatar: Da…

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că forțele de ordine au intervenit la protestul de ieri și i-au evacuat pe manifestanții adunați în fața președinției, deoarece aveau la ei obiecte interzise la o manifestație pașnică.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Constanța: Sute de ucraineni au protestat față de agresiunile Rusiei în țara lor