Mai sunt 6 zile

Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri, la ora 01:20.   Aceasta ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la publicare, de unde și numele piesei lansate de Voltaj – ”10 zile”. Sâmbătă seara, premierul Sorin Grindeanu confirma abrogarea OUG 13, dar vorbea și despre o posibilă prorogare , definită ca ”amânarea termenului”.

„Nu vreau sa dezbinăm România, nu trebuie ruptă în două. Tot ceea ce înseamnă deciziile pe care Curtea Constituțională le-a luat în timp și nu au fost puse în practică, în cel mai scurt timp e normal să își găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a Curții Constituionale trebuie respectată”, a spus Grindeanu.

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Ministrul Justiției a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancționat penal.

Textul integral al OUG 13/2017

“Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS