Confidenţialitate

Mai multe ONG-uri cer Parlamentului să verifice activitatea AEP, în urma alegerilor locale | AUDIO

Mai multe organizații non-guvernamentale cer Parlamentului să verifice activitatea Autorității Electorale Permanente, după ce observatorii independenți au sesizat nereguli în organizarea scrutinului electoral.

A trecut mult de la data alegerilor, dar încă sunt probleme în privința rezultatelor, ceea ce ridică semne de întrebare legate de modul în care a fost gestionată centralizarea voturilor în anumite circumscripții – a spus la Europa FM, Septimius Pârvu, expert electoral în cadrul ExpertForum:

Au fost mai multe probleme legate de organizarea acestor alegeri, cele legate de aplicațiile pentru centralizarea rezultatelor, apoi cele pentru redistribuirea de mandate. Nu au fost introduse niște voturi în București, ceea ce e problematic. În contextul în care avem un sistem electronic care ne ajută să centralizăm rezultatele, ar fi trebuit să avem în cel mult o săptămână, totuși, niște rezultate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt controverse legate și de modul deficitar în care au fost pregătiți președinții birourilor electorale, iar până acum nici Autoritatea Electorală Permanentă și nici Biroul Electoral Central nu au venit cu explicații – spune Septimius Pârvu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentul poate face o comisie de anchetă pentru a verifica dacă au existat nereguli în activitatea Autorității Electorale Permanente și tot Parlamentul este cel care poate schimba conducerea AEP, dacă va fi nevoie.