Confidenţialitate

Mai multe ONG-uri cer discutarea în Parlament a proiectelor privind justiţia

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut astăzi, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, retragerea OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.

Reprezentantul Transparency Romania i-a solicitat ministrului Justiţiei să ţină cont de amendamentele organizaţiei. “Nu dorim o asumare a răspunderii Guvernului, ci aprobarea în Parlament. (…) Dacă le veţi respinge (amendamentele, n.r.), vă rog să ne motivaţi în scris”.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în RomâniaComitetul Helsinki, Nicoleta Andreescu, a spus că speră ca cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale să devina proiecte de lege.

“Nu s-a justificat necesitatea adoptării acestor acte în regim de urgenţă. Ele trebuie puse în transparenţă decizională minim 30 de zile. Aceste proceduri de transparenţă fac legi mai bune.

Mihai Poliţeanu, de la platforma “Iniţiativa România”, i-a spus ministrului Justiţiei că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”, a cerut retragerea imediată a acestora şi i-a solicitat demisia.

“Este un lucru recunoscut de zeci de mii de oameni, de sistemul judiciar. Orice dezbatere tehnică a fost subminată de dumneavoastră când aţi declarat că orice proiect de graţiere va trece prin Parlament. (…) Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog. (…) Cum rezolvă suprapopularea închisorilor graţierea pedepselor cu suspendare. (…) Acestă întâlnire este o farsă. Vă cerem să retrageţi imediat aceste ordonanţe şi să vă daţi demisia”, a susţinut Poliţeanu.

Gelu Trandafir, de la Freedom House, a arătat că organizaţia susţine retragerea celor două OUG şi discutarea în Parlament a proiectelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale, după ce vor fi făcute studii de impact.

El a precizat că graţierea este folosita “contra scopului”, pentru că se pot lua decizii individuale, arătând că mai înţelept ar fi să se mearga pe analiza individuală, la 40 de penitenciare nefiind nicio problemă să fie analizate 60 de cazuri sociale.

“Când ai 100.0000 de oameni în stradă, clar că nu ai pace socială”, i-a spus Gelu Trandafir ministrului Justiţiei.

El a precizat că ultimul Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare are avertismente legate de cele două ordonanţe.

“Sunt şi 12 măsuri pentru închiderea MCV. Dacă acesta este obiectivul guvernării dumneavoastră, lucrurile sunt foarte simple: focusarea pe cele 12 măsuri şi focusarea pe strategia anticorupţie”, a spus reprezentantul Freedom House.

Şi reprezentantul organizaţiei Expert Forum a arătat că proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale trebuie retrase din procedură de urgenţă şi puse în procedură normală.

În intervenţia sa, Mihai Popescu, de la Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO), a arătat că cele două OUG ar trebui să intre în dezbatere parlamentară şi, de asemenea, ar trebui urgentate liberările condiţionate pe baza muncii. “Trebuie sa fie un pachet de măsuri care să rezolve problema pe termen lung. Construcţia de penitenciare este necesară”, a arătat Popescu.

Şi reprezentantul ActiveWatch i-a cerut ministrului Justiţiei să retragă celor doua proiecte de OUG.