Confidenţialitate

Magnus Carlsen a rămas campion mondial la șah

Norvegianul a câștigat finala cu rusul Serghei Karjakin, chiar în ziua în care a împlinit 26 de ani. În confruntarea de la New York, Carlsen a avut nevoie de o serie de 3 runde rapide decisive, pentru că după 12 meciuri scorul era egal: 6-6. În primele două dueluri de câte 25 de minute a fost egalitate din nou, dar șahistul scandinav și-a adjudecat a 3-a rundă, pe care a început-o cu o deschidere siciliană cu piesele albe.

Karjakin a declarat la final că adversarul său a meritat victoria, fiindcă el nu s-a pregătit în meciuri rapide și s-a simțit dezorientat. Premiul pus în joc de Federația Internațională de Șah și sponsorii finalei este de un milion 100.000 de dolari, din care Magnus Carlson a primit 60%.

Campionul mondial este considerat un Mozart al șahului. La 2 ani rezolva puzzleuri cu peste 50 de piese, iar la 4 ani asambla jocuri Lego pentru adulți. La 10 ani deja câștiga primul turneu de șah și la 13 ani și-a cucerit rangul suprem de Mare Maestru. La 15 ani juca deja cu adversari din Top 50 mondial și în 2009 a început să fie antrenat de Gari Kasparov, care l-a supranumit “Harry Potter al șahului”.

În 2010 a devenit cel mai tânăr lider mondial din istorie. Revista Cosmopolitan l-a inclus printre cei mai sexy bărbați din lume, alături de actori ca Bradley Cooper sau Hugh Jackman.
S-a încoronat campion mondial în 2013, învingându-l pe indianul Vishy Anand într-un meci considerat cel mai important după confruntarea din 1972 dintre Bobby Fischer și Boris Spassky.

În fine, Magnus Carlsen a strâns 2.872 de puncte în coeficientul ELO întrecând recordul stabilit de Kasparov în 1999: cu 2.851 de puncte. Campionul norvegian a readus șahul la interes planetar meciul lui cu Anand fiind urmărit de peste 200 de milioane de oameni la televizor și pe internet.