Magistrații Curții Constituţionale dezbat joi sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 13 privind Codurile penale

Curtea Constituţională dezbate joi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului pe tema OUG 13/2017, abrogată duminică, ce a modificat Codurile penale. Ședința este programată să înceapă la ora 11.00.

 

Prin aceasta, Avocatul Poporului a contestat atât forma Ordonanţei şi justificările privind urgenţa ei, cât şi prevederile punctuale.

 

Victor Ciorbea contestă şi multe dintre prevederile ordonanţei, precum introducerea pragului de 200.000 de lei pentru ca o faptă de abuz în serviciu să fie considerată infracţiune.

 

Totodată, acesta consideră că unele articole din lege ca fiind neclare, sau contrare unor alte decizii ale CCR.

 

Având în vedere că OUG a fost însă abrogată, este foarte posibil ca CCR să-şi decline competenţa în a soluţiona excepţia ridicată, pe motiv că nu mai este de actualitate. Ar fi astfel dată o decizie de inadmisibilitate, în sensul că judecătorii nu au ajuns la o discuţie pe fondul problemei, ci doar au constatat că CCR nu are ce judeca.

 

Miercuri, magistrații CCR au judecat pe fond conflictul juridic invocat de Klaus Iohannis şi de CSM, sesizări pe care le-au respins.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS